Stambena kuca u Bijelom Polju dobitnik medjunarodne gradjevinske nagrade CEMEX 2018

U konkurenciji sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta, kuća za stanovanje u Bijelom Polju osvojila je treće mjesto.

Veličanstvena stambena kuća u Bijelom Polju dobitnica je međunarodne Građevinske nagrade CEMEX 2018, koja se već gotovo trideset godina dodjeljuje najuspješnijim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje.

Porodična kuća u Bijelom Polju osvojila je treće mjesto u kategoriji Stambene građevine, a kao predstavnika Crne Gore odabrao ju je Odbor nacionalne Građevinske nagrade, u čijem su sastavu bili: mr. Mladen Gogić, dipl. ing. gradjevine, prof. dr Duško Lučić, dipl. ing. gradjevine i Julijana Vuković, dipl.ing arhitekture.

Arhitektonsko rješenje projekta djelo je renomiranog arhitekte prof.dr Rifata Alihodžića iz kompanije ARHING inženjering DOO iz Podgorice. Projekat konstrukcije izveo je Ivan Maretić, dipl.ing građevine, a izvođač radova je kompanija INTESA DOO, Bijelo Polje.

„Pored internacionalne kompanije CEMEX, koja organizuje ovu važnu manifestaciju posvećenu arhitekturi, zahvalnost dugujem i crnogorskom žiriju koji je prepoznao vrijednost projekta i omogućio mu da se on nađe u finalu međunarodnog takmičenja u Meksiku. Međunarodne nagrade iz arhitekture rijetko stižu u naše prostore, tako da ovo nije samo moj uspjeh, već važno priznanje i za Crnu Goru, zato što je pokazalo da se vrijedna arhitektonska djela mogu stvarati i ovdje.  Nadam se da će ovo veliko priznanje pozitivno uticati i stimulisati ne samo na moje studente, već i na cijeli struku, da teže kvalitetu arhitektonske produkcije i izbjegavaju osrednjost koja je, na žalost, dominantna u slici naših gradova.“, izjavio je po dobijanju nagrade prof.dr Rifat Alihodžić, dipl.ing.arhitekture.

Stambeni porodični objekat lociran je u gusto izgrađenom urbanom tkivu postojećih jednoporodičnih kuća. Volumen je proizašao iz težnje da se obezbijedi sunce, pogled i da se postojeće zelenilo vizuelno uvede u enterijer. Bonitet izgrađenih objekata nije respektabilan, već predstavlja arhitekturu koja reprezentuje puko funkcionalno rješavanje stambenih potreba.

Kuća izlazi na usku ulicu na čijem se završetku nalazi crkva Svetog Petra iz XII vijeka. Ova vizura karakteristična je po dominantnim tornjevima crkve koji formiraju snažan portal. Ta slika značajno je uticala na oblikovanje kuće koja na neki način podržava pomenutu geometriju. Sadašnji vlasnik je prethodno, na istoj lokaciji, posjedovao staru kuću koja se morala porušiti jer nije zavrjeđivala rekonstrukciju.

Lokacija objekta je uska, prema ulici sa izraženom dubinom. Sa svih strana, osim ulične, na samim ivicama parcele nalaze se izgrađeni objekti koji utiču na vizure i osunčanje. Nešto manji stepen izgrađenosti postoji sa zadnje strane objekta. U takvoj situaciji objekat se morao koncipirati tako da se izbori za vizur, između objekata, kao i sunčevu svjetlost. Takođe, sa ulične strane, pored postojećeg objekta nalazi se dominantno četinarsko drveće koje je predstavljalo izazov da se može vizuelno zahvatiti i postati sastavnim dijelom enterijera.

Nabrojani elementi su postali opredeljujući razlog za kocepciju volumena kako po horizontali tako i po vertikali. Prizemlje objekta je blizu ulicem manje intimno, i posvećeno je radnom dijelu vlasnika dok se na spratu, radi težnje za što boljim pogledom i intimnošću nalaze dnevni boravak kuhinja i trpezarija koje gravitiraju velikoj terasi. Lođa je iz tog razloga dobila specifičnu geometriju sa izraženom kosinom koja omogućava vizuru između kuća sa sa druge starne ulice a takođe obezbjeđuje da se ostvari pogled na zelenilo sa terase i iz dnevnog boravka.

Podizanje dnevnog boravka na sprat, tražilo je ovako veliku lođu koja se provlači kroz dvije etaže jer na gornjem dijelu izlaze i spavaće sobe objekta koje takođe imaju sve benefite koji su obezbijeđni za dnevni boravak. Sa lođe je omogućena i kvalitetna vizura na crkvu Svetog Petra. Konzolno izbačena terasa je na taj način postala glavnim oblikovnim elementom objekta i predstavlja suštinu arhitektonskog izraza.

Prisutna je težnja da se stvori objekat koji će dobiti individualnost i povesti intenzivan dijalog sa okolinom što se na njegovom arhitektonskom izrazu jasno i vidi. Snažnom, uokvirenom lođom objekat usisava sunce, pogled i zelenilo. Naglašenom ekstrovertnošću, kuća jasno pokazuje borbu u zatečenom ambijentu. Zadnja strana objekta kao i desna bočna postavljeni su sa težnjom da prostorije dobiju najbolje vizure na okolinu i omoguće osunčanje. Na taj način objekat je dobio izrazite kontekstualne osbine ali i unio osvježenje u urbanu matruicu koja je zračila stereotipom.

Svojim međunarodnim karakterom Građevinska nagrada CEMEX podstiče i nagrađuje talenat u arhitekturi i građevinarstvu, razvija globalnu kulturu inovacije i kreativnost, te podstiče gradnju visoke održivosti upotrebom novih betonskih tehnologija.

 

profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
profesionalni-fotograf-foto-radevic-baner
Prilikom poziva kažite da ste oglas našli na portalu CRNA.GORA.ME

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: