Intervju – art studio Žižo: “ Za nas je naš posao ljubav”

Žižo mural studio, kojeg čine Milena Živković i Zorica Lakić, se već godinama bavi profesionalnim oslikavanjem murala u enterijeru. Za portal Crna Gora smo razgovarali o ovoj tehnici, interesovanju za ovu vrstu umjetnosti ali i o planovima koji su u najavi.

  • O kakvoj tehnici je riječ?

Radi se o zidnom slikarstvu tj. muralima. To su oslikane kompozicije na zidu ili plafonu. Kompozicije u sebi objedinjavaju opšte elemente slike, i elemente arhitekture. Zid je osnovna podloga za oslikavanje, mogu biti i gipsane ploče kao i neke drvene površine.

 

  • Ko sve čini ovu grupu i kako ste došli na ideju osnivanja?

Arz grupu čine, diplomirana grafičarka Zorica Lakić i magistar grafike Milena Živkovič. Zanimljivo je to da nijesmo završile slikarstvo, iako smo u toku studija imale taj predmet. Graifka je grana likovne umjetnosti koja se temelji na crtežu, umnožavanje crteža putem matrice. To nam je posebno pomoglo u ovom poslu, jer više osjećamo prostor i kompoziciju.

Na ideju smo došle sasvim spontano, posle završenih studia na FLU odlučile samo ponuditi svoje radove raznim polovnim firmama, tad su bile slike i crteži manjeg formata.

U toku studija smo bile angažovane kao koordinatori projekta “Mala grafika”. Tu smo otkrile da možemo i umijemo predstaviti svoj rad široj publici.

 

  • Da li ste zadovoljni interesovanjem za ovu vrstu umjetnosti kod nas?

Ovim poslom se aktivno bavimo sedam godina, poznato je da su svi poslovi na početku teški jer zahtijevaju proces i put na tržište.

Umjetnost je oduvijek bila rizična profesija. U našem slučaju jeste bilo teško ali smo na to skoro zaboravile. Sada ljudi kroz našu Art grupu znaju za murale i njihovu umjetničku i estetsku vrijednost. Ali se i dalje borimo da naviknemo publiku i buduće klijente da umjetnik treba da budu plećen za svoj rad. Nije to samo slučaj kod nas, svaki umjetnik iz razlicitih oblasti; muzike, filma , književnosti, se bori sa ovim. Kao sto reče utemeljivač Aikida, Morihej Uješiba, borba je ljubav. Za nas je naš posao ljubav i sve više volimo to što radimo.

  • Na kojim sve mjestima ste slikale murale ?

Prvi značajan projekat oslikavanja murala bio je u Podgorici, u hotelu Hilton. Zatim Imanje Knjaz, Telekom, i mnogu drugi stambeni i poslovni prostori širom Crne Gore i regiona. Posljednji je bio intervencija u javnom prostoru, oslikani univerzum u Berlinu, Njemačka. U pitanju je oslikani univerzum u formi kvadrata koji je nastao u spontanoj šetnji gradom. Nalazi se na uglu ispred cafe-a Engels, u blizini bivšeg aerodroma Tempelhof koji je pretvoren u park. Kad takvo čudesno mjesto u sred grada posjetite u januaru sve vam miriše na film Melanholija, i uopšte ne brinete o smaku svijeta. Baš na tom uglu sam pronašla pravo mjesto za univerzum, iz ovog grada on putuje dalje.

 

 

  • Da li je u pripremi nešto novo?

Da, pored murala Žižo ima različitih projekata koji su već u realizaciji. Radi se o intervenciji u enterijeru u duhu industijskog stila.U pitanju su patinirani zidovi koje je Zorica Lakić osmislila kao zanimljivo i tržištno povoljno rješenje za uredjenje enterijera. Zatim ciklus slika velikog formata, koje na našem tržištu nema dovoljno u ponudi. Ovi navedeni projekti se stalno razvijaju, dopunjuju. U najavi je i dizajn Žižo enterijera.

 

Prilikom poziva kažite da ste oglas našli na portalu CRNA.GORA.ME

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: