Zavirite u najljepše dvorce Evrope (FOTO)

Evropa je poznata po svom kulturno – istorijskom naslijeđu i bogatim pejzažima. Budući da su praznici i pravo je vrijeme za putovanje, izdvajamo magične dvorce koje bi predložili kao destinaciju.

Bakingemska palata, London

Ako planirate putovanje u London, Bakingemska palata neka bude vaša prva stanica. Veći dio ovog zdanja nije dostupman javnosti, ali svakako će vas prostorije namijenjene turistima naprosto oduševiti. Riječ je o salonima za prijem i prostorijama za svečana okupljanja i zabave. Ukrašene su brojnim umjetničkim djelima i drugim eksponatima iz kraljevske riznice blaga.

Nojšvanštajn, Njemačka

Dvorac je napravljen za kralja Ludviga II, a ovo zdanje bilo je namijenjeno za kraljev odmor na planini. Svoja vrata, ovaj dvorac, otvorio je javnosti samo sedam nedjelja nakon smrti kralja 1886. godine. Danas je, sa posjetom od milion i 400 hiljada ljudi godišnje, jedan od najposjećenijih dvoraca na svijetu.

Kraljevska palata, Madrid

Kraljevska palata je danas rezidencija kralja Španije sa više od stotinu soba. Izgleda grandiozno i spolja i iznutra, a najjači utisak ostavlja soba sa prestolom iz vremena kralja Karlosa Trećeg.

Palata Schonbrunn, Beč

Ovaj spomenik kulture je pod zaštitom UNESCO-a i istovremeno je najposjećenija atrakcija u Austriji. Stambeni dio, kao i zvanične prostorije su otvorene za javnost  i pružaju izvanredan uvid u život kraljeva i kraljica, luksuza i kulture.

Versaj, Francuska

Najpoznatiji francuski zamak, jedan je od najprestižnijih spomenika svjetske baštine. Zgrada arhitektonskog stila 17. i 18. vijeka obuhvata: Kraljevske apartmane, dvoranu ogledala, kapele, kraljesvku operu, i istorijski muzej Francuske. Lovački dom Luja XIII proširen je na zahtjev njegovog sina Luja IX koji je dvorac pretvorio u sjedište kraljevskog dvora i francuske vlade. Kraljevski apartmani, dvorana sa ogledalima i kapela su poznati po veličanstvenosti svoje dekoracije koja je predivno preuređena.

Kraljevski zamak Vavel, Krakov

Zamak se nalazi na Vavel brdu i bio je dom za tri dinastije poljskih vladara. Njegove prelijepe dvorane i odaje su pune umjetničkih djela, jedinstvenog stilskog namještaja i rijetkih drvenih predmeta.

แดดเพิ่งมา หลังฝนตก

A post shared by Neel BlueGirl (@neelbluegirl) on

Bran, Brašov, Rumunija

Za ovaj dvorac obavijen maglom se vjeruje da je bio inspiracija za horor roman „Drakula“ Brama Stokera. Autor nikada nije posjetio ovaj dvorac, koji je poznat kao Drakulin zamak i koga čuva prsten planina u Transilvaniji, ali mjesto i dalje mami radoznale ljubitelje literature.

Izvor: wannabemagazine.com

 

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: