Uredite dvorište prema najnovijim proljećnim trendovima

Prvo proljećno sunce budi u nama želju da razmišljamo o kombinacijama cvijeća za sadnju u bašti.

Jedva smo dočekali prve zrake sunca i nakon sivih dana, vrijeme je da uredimo naše zelene oaze. Terase, balkoni, dvorišta i prilazi kuća izgledaće ljepše ako ih dekorišimo cvijećem i zelenilom.Prolećno uređenje bašte i terase

Jedan od najnovijih trendova u uređenju bašta su biljke puzavice i cveće koje na jedinstven način oživljava dosadne zidove. Čak i oni koji nemaju svoja imanja ili bašte, ne bi trebalo da budu lenji. Divne biljke iskoristite da ukrasite balkone ili prozore.

Srodna slika

Dovoljno je samo malo mašte i nekoliko dobrih savjeta da biste potpuno promijenili izgled dvorišta u kojem volite da se opuštate i provodite slobodno vrijeme. Saznajte kojih sedam trendova definitivno vode kada je u pitanju uređivanje dvorišta:

Nježna romantika

Romantika u obliku slatkih talasa, dramatičnog volumena i mora roze boje je bila uveliko prisutna na revijama održanih u Parizu ove godine. Ova nostalgična estetika se ove godine prenosi i u uređenje dvorišta. Ukrasite vaše privatno mjesto za odmor božurima, ružama i lalama.

Divlji proplanak

Sve više ljudi se odlučuje za prirodnu mješavinu biljaka i trava koje se ne moraju često šišati i sređivati. Dugačka trava i divlje cvijeće su odličan izbor za one koji nemaju mnogo vremena za brigu o dvorištu, jer će uvijek izgledati lijepo i savršeno “nesavršeno”.

Prolećno uređenje bašte i terase
Bašta bogata cvijećem

Da li ste znali da su pčele i ostale bubice najzaslužnije za prašenje preko 75% svjetskih biljaka? I da je populacija pčela znanto opala? Pomozite pčelama i drugim insektima tako što ćete u vašem dvorištu zasaditi biljke koje ih privlače i koje će pomoći pri održavanju već opale ravnoteže. Cvijeće poput leptirovog grma i kosmosa će izgledati prelijepo i imaće lijepu funkciju u vašem dvorištu.

Rezultat slika za uredite dvorište

Upadljivo cvijeće

Ovog proljeća će takođe u trendu biti upadljive biljke, zasađene u saksije, koje naspram aranžiranih biljaka izgleda minimalistički i dalje bašti potpuno novi i drugačiji izgled. Obratite pažnju na citrusno drveće, glomazne šimšire i lavandu.

Rezultat slika za uredite dvorište
Kamenje kao akcenat

Detalji u vidu kamenja će dodati vašoj bašti prirodan izgled koji se često može vidjeti u netaknutoj prirodi. Izdvojte jedan ugao ili centar bašte da kreirate zanimljiv kameni dekor, ili od naslaganog kamenja napravite “prirodne” stepenice.

Jeftine ideje za uređenje vaše bašte

Srodna slika
Cvijetni “talog”

Malo i nisko cvijeće, kao i prelijepe zelene površine između staza su savršeni minimalistički detalj ovog proljeća.

Ležerna relaksacija

Od luksuznih tekstura do mekanih presvlaka u dvorištu, mjesta za zabavu i sjedenje u dvorištu ovog proljeća treba da izgledaju moderno, ali i udobno. Napravite svoj kutak u kojem ćete moći da uživate sa prijateljima ili da uz zvukove ptica pročitate dobru knjigu.

 

Izvor: zenskimagazin.rs

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: