Praktična i moderna kuća: Ima tri sprata, a toliko je uska da stane na jedno parkirno mjesto! (FOTO&VIDEO)

Pronaći dom u većem gradu može biti prava noćna mora, ali jedna firma iz Helsinkija želi olakšati ovaj proces tako što će ponuditi male micro kuće.

Ili bolje rečeno – uske kuće, koje stanu u parkirno mjesto površine 2,4×4,8 metara.

Mikrokuće u samom gradskom centru

Kompanija za projektovanje Casagrande Laboratory iz Helsinkija specijalizovana je za sitne domove posebno prilagođene svom okruženju.

Iako je ovaj trend sitnih kuća u zadnje vrijeme dosta popularan u svijetu, ono što razlikuje ovaj projekat od ostalih je to što, umjesto da koriste mikrokuće za bijeg od civilizacije i isključivanje iz ‘mreže’, Tikku (štap) projekat smješta kućevlasnike usred urbanog okruženja.

Svaki dom se sastoji od tri sprata. U prizemlju su poslovne prostorije, na prvom spratu je spavaća soba dok je na trećem staklenik.

Svaki od ovih domova je optimalizovan kako bi bio ekološki prihvatljiv. Solarni paneli daju energiju, dok je sama građevina izgrađena od laminiranog drveta, koji je pet puta lakši od betona.

Preotimanje gradova od automobila

mikrokuca (2)

Arhitekta Marco Casagrande rekao je kako bi želio da gradovi budu više prilagođeni ljudima nego automobilima.

“Grad nije dizajniran za ljude, dizajniran je za automobile”, rekao je Casagrande.

“Sve ulice u velikim gradovima temelje se na dimenzijama automobila. Cijelo vrijeme pričamo o smanjivanju broja automobila u gradovima, i o useljavanju više ljudi, ali nemamo prostora za građenje”, objašnjava arhitekta.

“Niko nije postavio pitanje parkirnih mjesta. Ona su posvuda. Tako da sav taj govor o nepostojanju prostora za izgradnju u gradovima je glupost. Ima ga svuda, ali su ga zauzeli automobili”, ističe Marco.

Projekt Tikku debitovao je na Helsinškoj nedjelji dizajna u spetembru prošle godine. Od tada, firma je dobila nekoliko narudžbi za ove domove. Trospratna jedinica košta samo 40.000 dolara (250.000 eura), što je znatno jeftinije od visokih stambenih zgrada koje bi na kraju koštale više za istu količinu prostora.

Izvor: kucasnova.com

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: