Okrečite dječiju sobu u unisex bojama

Ukoliko želite da napustite klasično opredjeljenje “plavo za dječake, roze za djevojčice”,dijelimo sa vama neke ideje, koje će dobro doći posebno onima koji spremaju zajedničku sobu za dječaka i djevojčicu.

Ako vaša djeca dijele sobu i želite da napravite izbor boja koje odgovaraju i djevojčicama i dječacima, evo nekih mogućih kombinacija boja koje možete koristiti da biste im stvorili originalan, zanimljiv i prijatan ambijent.

Nježni tonovi

Pastelne boje ili nježne boje djeluju i opuštajuće i prefinjeno, a pritom izbor je prilično lak jer su takve i mogućnost kombinovanja. Iako se pastelni tonovi koriste pri krečenju soba za bebe, sasvim su dobar izbor i za stariju djecu. Podsjećamo vas da je najčešće namještaj onaj dekorativni element koji će morati da se prilagođava životnom dobu djece, zidovima je sasvim dovoljno da prate estetiku enterijera.

U slučaju da se opredijelite da okrečite sobu u nekoliko pastelnih tonova, savjetujemo vam da se opredijelite za odabir svih elemenata dekoracije u nježnim ili neutralnim tonovima. Tri ili četiri boje su sasvim dovljne da postignu efekat vesele sobe, a na taj način ćete izbjeći komplikaciju. Želimo da napomenemo da je krečenje sobe u pastelne boje posebno pogodno za prostorije u kojima nema mnogo prirodne svjetlosti, jer one stvaraju efekat više svjetlosti.

Zelena i bijela

Zelena je boja koja se prilagođava svim ambijentima, a među nijansama zelene, savjetujemo vam da za dječiju sobu birate mint ili citrusno zelene tonove. Imaju sve elemente koje zelena boja podrazumijeva: podstiču kreativnost i dobro raspoloženje, imaju opuštajući efekat, a za razliku od tamno zelene, ovi svjetliji tonovi neće prezasititi prostor. I naravno, savršena pratnja zelene boje je bijela koja donosi svjetlost prostoru, stvarajući idealnu kombinaciju boja. I u ovom slučaju se možete poigrati krečenjem zidova u ove dvije boje, a možete izabrati jednu boju za zidove, a drugu za dominante komade namještaja.

Ovom paru možete dodati i treći ton, koji bi imao ulogu da naglasi određeni dio sobe. Zelena i bijela se kombinuju sa, plavom, ružičastom, narandžastom, bojom lavande, tirkiznim tonovima, bež, kao i bojom čokolade.

Narandžasta

Sve nijanse narandžaste boje su vrlo dinamične i živopisne boje. Ako želite da  stvorite veseo i zabavan ambijent u dječijoj sobi, razmislite o narandžastoj boji. Takođe, i ova boja je bliska i djevojčicama i dječacima, tako da nećete pogriješiti.

Problem sa narandžastom je u njenim intenzivnim tonovima koji mogu biti veoma „agresivni“ i buditi nemir u stanarima. Zato vam preporučujemo da krečite zidove u svjetlije i nježnje tonove narandžaste, a da jače tonove birate za dekorativne detalje. Ako se, pak, odlučite za namještaj u narandžastoj boji, zidove možete okrečiti u plavu ili zelenu, blijedo žutu ili bež boju.

Multikolor ambijent

Ako želite da stvorite prostor pun boja u dječijoj sobi koja ujedno predstavlja i prostoriju za igru i zabavu, možete koristiti razne intenzivne boje … ali uvijek na umjeren način.

Da bi se izbjegli loši rezultati, preporučujemo vam da zidove krečite u neutralne boje, kao što je bijela ili krem bijela. U neutralnim tonovima bi trebalo da budu i veći komadi namještaja, a intenzivne boje neka budu prisutne kroz slike, igračke, jastuke, tepihe, lampe i kroz sve ostale detalje za dekoraciju sobe.

Izvor: roma.rs

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: