NE TREBA VAM MOLER, OKREČITE ZIDOVE U VENECIJANSKOM STILU: špatulat premaz daje elegantan i rustičan efekat u stanu (VIDEO)

Ako želite da osvježite i promijenite zidove u svom domu – probajte venecijansku tehniku koja će vas potpuno oduševiti! Evo postupka…

moler

Venecijansko gipsanje daje zidu izgled starih, ofucanih zidova koji se mogu naći u Italiji. Ovo elegantno finiširanje često izrađuju majstori na zidove ekskluzivnih trgovina i restorana zbog njegove arhitektonske zanimljivosti i izdržIjivosti. Možete da kupite gips u boji u prodavnici, uz odgovarajuće alate za finiširanje. Proces nanošenja gipsa u tri faze je zahvalan pa može jednostavno da se nauči.

Venecijanski gips je dostupan u ograničenoj količini boja, obično u zemljanim, izblijedelim i ispranim nijansama. Vjerujte kartici boja kad birate nijansu venecijanskog gipsa. Za razliku od vlažne boje koja može da bude nekoliko nijansi svjetlija od boje koja stoji na kartici, vlažni venecijanski gips je oko 40% tamniji od boje koja se nalazi na kartici. Prava boja će se pojaviti kada se gips osuši.

Rezultat slika za venecijanski stil premaz zida

Venecijanski gips je trajni način finiširanja. Vlažni gips lako može da se sastruže sa zida ako niste zadovoljni sa rezultatima, ali nakon što se osuši vrlo se teško uklanja.

zid

PRIPREMITE ZIDOVE ZA BOJENJE:

1. Zaštitite područje oko zidova pomoću krep trake i najlona za zaštitu od kapanja i mrlja. Nanesite podlogu i ostavite da se potpuno osuši.

2. Nanesite prvi, tanki sloj špatule na dio zida koristeći malu gletericu. Velikom ga poravnajte i ostavite da se osuši.

3. Nanesite drugi, tanki sloj, koristeći malu gletericu i radite širokim kružnim pokretima. Zidovi bi trebali da izgledaju kao da imaju posebnu teksturu. Ostavite da se i drugi sloj u potpunosti osuši.

4. Nanesite treći i završni tanki sloj na površinu zida koristeći veliku gletericu, ravnajući ga preko drugog sloja. Pustite da se treći sloj gipsa u potpunosti osuši.

5. Vrlo blago zid obradite brusnim papirom pokretima gore-dolje, koristeći brusni sunđer i brusni papir granulacije 220. Zatim gornji sloj gipsa obradite brusnim papirom granulacije 220 kako biste ga lagano ispolirali.

6. Obrišite prašinu sa zida, koristeći lagano navlaženu krpu.

Pogledajte video prilog i postupak krečenja venecijanskom tehnikom!

POTREBNI MATERIJALI I ALATI:

samolepljiva krep traka
najloni za sprečavanje kapanja i mrlja
velika gleterica
mala gleterica
gumene rukavice
brusni sunđer granulacije 220 i 400
primarna boja iste boje kao i špatulat
venecijanski špatulat
čiste krpe

Izvor: kucnisavjeti.com

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: