Kuća u stijeni: Savršeno skrovište za ljubitelje samoće (FOTO&VIDEO)

U junu ove godine, Laertis-Antonios Ando Vassiliou, arhihekta i osnivač OPA (Open Platform for Architecture) i LAAV Architects, odabrani su za ambasadore koji će biti predstavljeni u filmu koji se snimao za novi Infiniti QX80 model.

Uloga ambasadora uključivala je učestvovanje u nekoliko komercijalnih video snimaka, koji su kreirani od strane reklamne agencije Designory Inc., zajedno sa produkcijskom kućom Zma4 Productions. Filmovi su snimani u Calgaryu u Kanadi početkom avgusta ove godine, a Laertis je pored toga imao zadatak da dizajnira ekskluzivni projekat za određene lokacije snimanja.

Njegov ekskluzivni projekat postala je minimalistička koliba na litici nazvana Maralah, koja je razvijena pod nadzorom njegovog arhihektonskog studija, u saradnji sa ADD Architects. Režiser ovih filmova bio je Ericson Core, dok je čitava produkcija bila rađena pod budnim okom Location Fixer kompanije iz Vancouvera.

Maralah je izolaciona koliba, odnosno savršeno skrovište/odmaralište za bijeg iz grada poslije dugog i napornog radnog tjedna, a stvorena je kao omaž remek djela arhitekture Frank Lloyd Wright. Djelomično ukopana u zemlju, a dijelom je izgrađena van stijene sa dramatičnom spavaćom sobom sa glaziranim zidovima, ova vila uokviruje opčinjavajući pogled na tirkiznu rijeku.

Mnogi bi rekli da ona ima poprilično malu površinu, jer u svom enterijeru mjeri samo 45 kvadratnih metara, sa dodatnih 20 kvadratnih metara koji su namijenjeni servisnim prostorima. Dizajnirana je i osmišljena kao konstrukcija od sirovog betona, stakla i mat crnog čelika. Ovimaterijali korišćeni su kako bi kuća i na prvi pogled odisala nekom vrstom brutalizma, dok se istovremeno idealno uklapa sa svojim prirodnim okruženjem.

Njena spavaća soba nalazi se ispod kuhinje i prostora koji je namijenjen čitanju i opuštanju, zajedno sa glaziranim toaletom i tuš kabinom. Svaki elemenat i prostor ove kuće osmišljeni su tako da maksimalno iskoriste pogled koji se pruža sa jedne njene strane, a koji vrlo lako može svakome od nas oduzeti dah. Ne možemo odlučiti bi li pogled na oluju i gromove bio fascinantniji od izlaska sunca za posmatranje kroz njene glomazne glazirane površine. U stvari,vjerujemo da bi apsolutno svaki spektakl u režiji prirode bio toliko intenzivan, da bi nas ostavio bez  teksta i prikovao za fotelju odmah pored prozora.

Mali skladišni prostor, odnosno ormar, nalazi se ispod trpezarijskog bara, dok se kutak za opuštanje nalazi naspram kuhinje i sadrži Eames fotelju, koja vam daje priliku da upijete nevjerovatni pogled koji se pruža pred vama. Oblik Maralah kuće je u formi kvadrata, ali zbog svoje rotacije pod uglom od četrdeset pet stepeni, on stvara dinamičnu vezu sa stijenom na kojoj se nalazi, te tako djeluje kao da izbija iz nje. Krov kuće koji je djelimično uronjen u površinu stijene dobio je svoju vegetaciju, kako bi se idealno uklopio sa prirodnim okruženjem.

Ova kuća djeluje kao savršeno mjesto u kojem bi svaki ljubitelj tišine, razmišljanja i introspekcije želio da provede određeni period svog života.

Izvor: dizajndoma.hr

 

 



Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: