Sklad prije svega : Kako da uskladite tapete i boje u stanu (FOTO)

Enterijer kuće koji vam predstavljamo posjeduje obilje ukusno dizajniranih detalja i vrlo je vrijedan razmatranja prilikom uređenja ličnog prostora, te se slobodno možemo poslužiti nekim od ovih trikova u svom ambijentu.

STAN ULJEPŠAN ŠTAMPANIM TAPETAMA

Kuhinjski prostor je komforna prostorija obilježena kosom krovnom konstrukcijom ispod koje se nalazi i sa čijih prozora u nju dopire izobilje prirodne svjetlosti. Kuhinjski elementi su finiširani u crno/bijeloj kombinaciji, komadi osvjetljenja takođe prate ovu šemu, dok bijeli trpezarijski sto sa akrilnim stolicama nastavlja moderan stil dekora koji je glavna tema cjelokupne kuće. Kako bi se spriječilo vizuelno smanjivanje površina crnom bojom, korišćene su bijele pločice koje stvaraju izuzetan kontrast i pomažu u tome.

STAN ULJEPŠAN ŠTAMPANIM TAPETAMA

Mala dnevna soba je okupana prirodnom svjetlošću, a u njoj se nalaze bijeli zidovi od cigle sa kaminom i televizijskim zidom. Neutralno postavljen namještaj i akrilni stočić za kafu, zajedno sa mnogobrojnim jastucima, stvaraju udobno mjesto za sjedenje i odmor. Drugi dio dnevne sobe finiširan je vrlo lijepim umjetničkim djelima i komadima namještaja, odvažnih tekstura i crno bijelih grafičkih tapeta.

STAN ULJEPŠAN ŠTAMPANIM TAPETAMA

Glavna spavaća soba ukrašena je geoobrascima plavih zidnih tapeta, pepeljasto plavo postavljenim krevetom i nekoliko komoda koje inspiraciju duguju dizajnu starih drvenih kuća. Prostor za spavanje djeluje umirujuće i opuštajuće mjesto, baš kakvo bi i trebalo biti. Dječija soba, sa druge strane, posjeduje tapacirani krevet, kojem su boje dodate putem jastuka.

STAN ULJEPŠAN ŠTAMPANIM TAPETAMA

Ulazni hodnik opremljen je crnim grafičkim tapetama, kamenim stolom iste boje, određenim pozlaćenim detaljima i umjetničkim djelima koje svakako ne biste očekivali u ovako malom prostoru.

Kada je riječ o nezaobilaznom usklađivanju boja,najjednostavnije usklađivanje sastoji se u krečenju prostorije jednom jedinom bojom, te koristeći njene različite nijanse. Takva kombinacija u sobu unosi osjećanje harmonije, reda i mira. Prednost ove tehnike jeste u tome što se moguće narušavanje sklada svodi na minimum, mada nije manja ni opasnost od monotonije koju na taj način možete nametnuti.
Ako želite da upotrijebite veliki broj boja, morate biti oprezni jer tako možete postići osjećaj konfuzije, čak i nelagodnosti kod ljudi. Obično se smatra da dvije dobro odabrane dominatne boje mogu vrlo srećno riješiti problem dekoracije vaše sobe. Kada se uvodi treća boja, potrebno je da dekorater zaista ima istančan osjećaj za boje da bi stvorio zadovoljavajući ambijent.

Kontrastne boje

Da biste oživjeli neku sobu koja nije dovoljno osvijetljena ili ne privlači pažnju, poželjno je da se poigrate kombinacijom kontrasnih boja. Kada spojite dvije žive boje, ili stavite jednu živu boju pored bijele ili crne, istaći ćete njihovu tonsku razliku. Povedite računa o proporcijama koje koristite za svaku boju jer, paradokslano, efekat može biti suprotan od onog koji ste željeli. Soba ofarbana u više ravnopravno zastupljenih boja stvara osjećaj nesigurnosti, dok dekor u kom preovlađuje jedna dominantna boja, istaknuta detaljima komplementarnih boja, unosi u prostor osjećaj sklada i ravnoteže.

Sklad prije svega

Ako hoćete, nezavisne sobe možete da opremite tako da odudaraju jedna od druge, ali nemojte insistirati na neskladu među sobama koje su funkcionalno povezane. Vodite računa o cjelini kada birate boje i tonove.
Znajte da dvije boje stavljene jedna do druge uzajamno utiču jedna na drugu i da njihov intezitet jača ili slabi. Na primjer, određena boja postaje življa ukoliko je u blizini njoj komplementarne boje, ali gubi svježinu ako to nije slučaj. Tako, recimo, crveni jastuk djeluje življe na kauču presvučenom u zeleno, nego na trosjedu na kom preovlađuje žuti ton.

Izvor: dizajdoma.hr/roma.rs

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: