Postavljanje parketa – uputstvo i savjeti majstora (VIDEO)

Na početku, savjet majstora jeste da parket prije postavke odstoji bar 24 sata otpakovan u prostoru u kojem će se postavljati. Izbjegavajte da parket držite direkto izloženog na suncu ili direktno na betonskoj podlozi.

Prije početka postavke parketa provjerite podlogu. Ona mora da bude ravna i suva. Dozvoljena vlažnost podloge jeste 2% a ukoliko podloga nije ravna, izravnajte je specijalnim masama. Proces izravnavanja i pripreme podloge za postavljanje parketa pogledajte u ovom videu:

Ukoliko je potrebno ispod parketa možete postaviti izolaciju za apsorbovanje zvuka kao i foliju kao parnu branu u prostorijama ispod kojih se nalazi negrijani prostori (podrum, stepeništa i slično). Ove izolacije se kupuju u rolnama i vrlo lako postavljaju na podlogu.

Tok postavke parketa

1. Na ravnu i suvu podlogu koncem izvucite pravac postavljanja prvog reda parketa. Namažite lijepak na podlogu zupčastom špaklom i počnite postavku. Obavezno pomjerite parket na oko 1 cm od zida i učvrstite ga klinovima. Slobodan prostor do zida će omogućiti parketu eventualna kretanja usled bubrenja ili skupljanja sa promjenom vlažnosti u prostoriji.

Postavka klinova za učvršćenje na 1 cm od zida

2. Kako bi dobro spojili zadnji komad parketa u redu koristite čelični profil za nabijanje.

3. Drugi red redanja započnite ostatkom od predhodnog.

4. Izbušite rupe za radijatore. Zadnji dio izrežite ukoso pa ga zalijepite.

5. Parket na krajevima sobe postavite uz pomoć čeličnog profila za nabijanje.

6. Ostatke ljepila sa parketa uklonite lagano špaklom ili mokrom krpom.

7. Na kraju zalijepite ili zakujte ugaone letvice. Letvice zalijepite ili zakujte za zid a ne za parket kako bi dozvolili “rad” samog parketa. Prosječna visina letvica je oko 3,5 cm ali iz estetskih razloga preporučujemo one veće visine (oko 5 do 6 cm).

Obratite pažnju da lijepak ne nanosite na cijelu površinu odjedanput već postepeno na manje površine.

Majstori savjetuju da koristite kvalitetna ljepila jer pored dobrog prijanjanja ona su bez mirisa tako da ne čekate danima da neprijatni mirisi iz stana nestanu.

Izvor: gradnja.rs

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: