Neobična kupatila od kojih zastaje dah (FOTO)

Veoma često kupatilo je mjesto za opuštanje u toploj kupki posle napornog dana, a ono u većini domova izgleda jednostavno i bezlično. Odrede se potrebne stvari, ugrade se i tu se završava uređenje kupatila. A ono može da izgleda i savršeno i neobično uz samo nekoliko detalja koji će izmijeniti kupatilo a vi ćete u njemu još više uživati. Boje su ono što svaki kutak u kući može da razbudi i promijeni. Dopustite sebi da budete orginalni.

Najjednostavniji način da preuredite staro i neatraktivno kupatilo je da obojite pločice. U specijalizovanim radnjama možete kupiti usklađene sistemske komponente, koje se sastoje od podloge i laka za pločice. Prije farbanja obavezno temeljno očistite pločice. Lak nije postojan na silikonu, zato nožem izgrebite fuge oko ivica popločane površine, a posle toga ih obradite sredstvom za skidanje silikona.

Prije početka radova, oblijepite okolne površine, a masu za podlogu izmiješajte prema uputstvu proizvođača. Četkicom pređite preko ivica i čoškova, a zatim pločice grundirajte sunđerastim valjkom. Lak se nanosi u dva sloja – najprije dijalonalno, vodoravnim i uspravnim pokretima. Drugi sloj laka se nanosi 12 sati kasnije i to na isti način. Posle lakiranja, fuge se ponovo zaptivaju.

Stara kupatila uglavnom su popločana od poda do plafona. Tu sterilnost “keramičkog odeljenja”, koja ometa želju za relaksacijom, možete razbiti sobnim biljkama. Većina njih ne uspijeva u kupatilu, jer im para oslobođena pri tuširanju ili kupanju daje dodatnu vlagu. Takođe, prostorija mora da bude osvijetljena. Ukoliko to nije slučaj sa vašim kupatilom, isti efekat možete postići i vještačkim cvijećem.

Svijetle boje na podovima i zidovima vizuelno će učiniti kupatilo većim, a zanimljivi detalji jarkih boja prostranim. Zato bi pribor, peškiri i ostali predmeti u kupatilu trebalo da budu jarkih boja.

Ogledala na suprotnim stranama zidova, postavljenim tako da mogu da se reflektuju jedno u drugo, učiniće kupatilo prostranijim. Staklo daje iluziju većeg prostora pa, ako je moguće, promijenite prozore i obavezno postavite veća okna.
Vještačko osvjetljenje usmjerite na određena mjesta u kupatilu i na taj način stvorite vizuelno zanimljiv prostor. Fluorescentna svijetla čine da tavanica izgleda niže. Iako omogućavaju dobro osvjetljenje ne preporučuje se pretjerano korišćenje ovog tipa osvjetljenja u kupatilu, jer može brzo da zagrije mali prostor.

Sve nepotrebne stvari izbacite iz malih kupatila. Iskoristite ćoškove za ugradnju visećih stalaža i polica na zidovima u kojima možete da držite kozmetiku. Iako kupatilo mora da uvijek bude uredno i čisto, to ne znači da sve stvari morate da sakrijete u ormarić. Pažljivo izabrani detalji, poput parfema na staklenoj polici, djeluju veoma efektno.

Konstrukcije siječene po mjeri često su jeftinije od namještaja kupljenog u salonu. Na njih možete postaviti staklene pločice, koje će niše u kupatilu učiniti atraktivnijim. Uz male detalje i namještaj, kupatilo brzo gubi karakter mokre ćelije.

Na kraju, podstaknite svoja čula, jer ćete se tako bolje opustiti. Mala lampa, eterična ulja, mirišljavi štapići i svijeće pružiće vam aromatično zadovoljstvo. Sličan učinak omogućiće vam i muzika. Zato tokom kupanja upalite radio ili u krajnjem slučaju pustite muziku sa mobilnog telefona, osjećaćete se prijatnije.

Izvor: idejezauređenje.com

 

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: