Kako urediti radni prostor u stanu (FOTO)

U današnje vrijeme kada se sve češće radi od kuće, potrebno je da jedan dio stana pretvorite u svoj radni kutak.

Ukoliko imate mogućnosti, najbolje rješenje je da radni prostor bude odvojen u posebnu prostoriju. Međutim u većini slučajeva moraćemo se zadovoljiti kutkom u dnevnoj ili spavaćoj sobi. Za početak, pronađite slobodan kutak: prostor ispod stepenica, ugao dnevne sobe ili proširenje u degažmanu i krenite u planiranje.

Pošto živimo u malim stanovima, ni radni prostor ne može biti velik. Međutim u njega mora stati sto za računar, polica i ormarić. Ukoliko ga smještate u dnevnu sobu, postavite ga uz neki uvučeni dio ili ugao prostorije. Ukoliko se pak nalazi u spavaćoj sobi, vodite računa da radni dio bude smješten što dalje od uzglavlja kreveta kako bi izbjegli zračenje elektromagnetnih talasa. Dobra rješenja su klizni elementi na točkiće koji se potrebi izvlače i pretvaraju komode u radne stolove.

Namještaj radnog prostora

Preporučujemo da radni sto bude dubine bar 60 cm kako bi mogao stati računar. Dubina polica za odlaganje dokumenata treba da je mininalno 40 cm. Predlažemo zatvorene regale i police da se ne bi skupljala prašina. Izaberite anatomsku stolicu koja je udobna za duži rad.

Materijali za radni kutak

Najpovoljnije rješenje jeste radna soba izrađena od univerploča. Radi bolje estetike a i da se ploča ne bi savijala, debljina radne ploče bi trebala da bude bar 3,6 cm (dupla univer ploča). Iako je rješenje sa medijapanom kvalitetnije, ono je i mnogo skuplje. Za vrata polica je najbolje izabrati peskirano staklo kroz koje se vidjeli obrisi knjiga.

Osvjetljenje

U slučaju da imate prirodan izvor svjetlosti, organizujte prostor tako da vam sjenka ne pada na radnu površinu. Najbolji slučaj je kada je prozor direktno ispred vas. Većina ljudi su dešnjaci pa ako svijetlo mora da pada sa strane neka to bude sa lijeve strane. Da bi ste spriječili naprezanje očiju, podesite lampe da budu iznad prostora za čitanje, iznad kompjutera i iza vas ali tako da nema refleksije od monitor računara. Predvidite i dovoljan broj utičnica za računar, osvjetljenje kao i za internet priključak.

Uklapanje u ostatak prostora

Obratite pažnju da se namještaj radnog dijela slaže sa ostatkom namještaja u prostoriji. Savjet: iskoristike iste materijale i boje. Na primjer: Univer koji ste koristili za izradu vaše police za TV iskoristite i za radnog stola. Oblik police iznad kauča iskoristite kao osnovni oblik police za knjige. Ručke korišćene na komodi ugradite i na radni sto i slično.

Ukoliko se radi o malom stanu, generalni savjet je da korisitite svijetle boje kao što su krem ili bijela i da njih razbijete detaljima u jarkim bojama kao što su narandžasta ili zelena.

Dobar primjer kombinovanja kancelarije i stambenog prostora možete pogledati u predlogu japanskog arhitekte Yuko Shibata.

On je smislio rješenje kako da najjednostavnije pretvorite sobu za stanovanje u kancelarijski prostor ali da se zadrže obje funkcije istovremeneno.

Vlasnik ovog malenog stana, kakvi su inače u Tokiju, imao je namjeru da potpuno odvoji kancelarijski od stambenog dijela međutim to nije bilo moguće zbog rasporeda nosećih zidova. Yuko je imao rješenje.

Dodavanjem dvije police za knjige, sa velikim vratima, omogućilo je kreiranje prostora koji se lako može pretvoriti iz stana u kancelariju i obrnuto a da ne dira raspored zidova.

Prva polica postavljena je u sobu za sastanke. Pomjeranjem velikih vrata, ova soba se lako dijeli na dva dijela pa se sa druge strane kreira čekaonica.

Druga polica je u spavaćoj sobi. Otvaranjem police kreira se hodnik koji omogućava pristup polici iz kancelarije bez ulaska u spavaću sobu. Kada se vrata otvore, prostor se dijeli na spavaću sobu i radnu sobu.

Zanimljivo rješenje, zar ne?

Izvor: gradnja.rs

 

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: