Kako urediti dječiju sobu u 10 koraka sa malo novca (FOTO)

Uređenje dječije sobe je zahtjevan zadatak za svakog roditelja, a  kreativnost,  prostor i novac ključni su faktori koji svakom roditelju predstavljaju najveći izazov.

Ipak uređivanje dječije sobe može biti i zabavan projekat koji možete započeti upravo sa vašom djecom, a dobar plan i kreativnost mogu uštedjeti i vrijeme i novac. Sve što vam je za početak potrebno jeste da odaberete temu dječije sobe, da se fokusirate na sve elemente koji će doprineti realizaciji vašeg projekta i da počnete sa radom.

Mi vam predlažemo jednostavan plan koji će vas voditi do idealnog rešenja za sobu vašeg djeteta.

Zidovi

Zidove dječije sobe u potpunosti možete transformisati sa slojem svježe farbe, a mogućnosti su beskrajne. Dobra ideja jeste da se opredijelite za neutralne i pastelne boje koje će se lako uklopiti uz ostali dekor, posteljinu, zavjese i namještaj.  Ako već imate neiskorišćenu boju koja vam se uklapa u osmišljenu temu, dobra ideja je da istaknete jedan sa jarkom bojom zid kao centralni fokus sobe.

Mini galerije

Uramite dječije crteže koje ste do sad čuvali po fiokama i na frižideru. Izlaganje originalnih djela vašeg djeteta će dodati lični pečat sobi, a u jedno će biti jedan od najupečatljivijih detalja. Koristite stare ramove koje ćete ofarbati po potrebi ili jednostavno napravite kolaže od svih crteža i uramite ih. Ove mini galerija mogu predstavljati sve ono u čemu vaše dijete uživa. Uz njihove crteže, možete uramiti značajne fotografije, slike iz njihovih omiljenih knjiga, kalendare sa značajnim datumima, mape ili prevozne karte sa putovanja.

Naljepnice

Velike zidne naljepnice su vrlo ekonomične. One mogu da osvježe zid i da mu donesu svježinu. Ove naljepnice se lako uklanjaju sa zidova i neće vam oštetiti malter ili fasadu kada ih budete skidali, što ujedno znači da ćete često moći da mijenjate teme naljepnica i na taj način s vremena na vrijeme promijenite cjelokupan ambijent u sobi. Ovo je pogodan i jednostavan način da sobu prilagodite uzrastu vašeg djeteta.

Slikanje

Ako imate vremena i dara za slikanje, sami ili uz pomoć vašeg djeteta možete naslikati nešto na zidu. Ova mogućnost će najviše doprineti odabranoj temi, a uglavnom je praktikuju oni koji su nešto smjeliji i hrabriji. Ako se odlučite na ovaj potez, preporučljivo je  da koristite boju ili bojice koje se lako uklanjaju.

3D dekor i tapete

Stare igračke ili značajne ornamente možete okačiti na zid kao trodimenzionalni dekor. Ovo je izuzetno kreativno rješenje, koje zahtijeva malo više truda, ali će efekat biti fascinantan. Ako ipak niste vješti u tome, možete se poslužiti i “3D tapetama“ koje će takođe proizvesti odličan vizuelni efekat.

Zavjese

Ako su trenutne zavjese u dječijoj sobi monotne i dosadne za vašu novu temu, ne treba nužno kupovati nove. Uvijek postoji mogućnost da ih oživite dodavanjem raznih aksesoara poput nakita, traka, rajsveršlusa i ukarsnih dugmadi. Možete i nove zavjese da sašijete od vrlo jednostavnog jednobojnog materijala i da dodate ove razne dekoracije.

Posteljina

Nova posteljina dramatično mijenja izgled jedne prostorije, pa je veoma bitno odabrati jake boje koje će pružiti kontrast neutralnim zidovima i ostatku dekora.  Ako se opredijelite da šijete posteljinu ostatak materijala svakako iskoristite za mekane podne jastuke ili ukrasne jastučiće za krevet.

Namještaj

Namještaj u dječijoj sobi mora biti bezbjedan i upečatljiv. Izbor namještaja zato uključuje reorganizaciju, rekonstrukciju, obnovu, zamjenu ili kupovinu novog namještaja.

Zamjena: Uzmite u obzir sav namještaj u kući koji bi mogao da se upotrebi u dječijoj sobi.  Kombinovanje raznih djelova namještaja u svrhu kreiranje novog komada je vrlo inova

Reorganizacija: Premještanje namještaja će dati sobi novi koncept. Uklonite suvišni namještaj koji guši prostor. Eliminacijom neupotrebljivog ili zastarjelog namještaja ćete postići dojam većeg  i prostranijeg prostora.

Obnova: Farbanjem već postojećeg namještaja u dječijoj sobi u skladu sa generalnom paletom boja prikladne temi može u potpunosti transformisati izgled sobe i obezbijediti joj novo ruho.

Odlaganje stvari

Nije neophodno investirati puno novca u skup namještaj za odlaganje stvari da biste obezbijedili adekvatno mjesto za sve igračke, knjige i odjeću vašeg djeteta. Prostor ispod dječijeg kreveta je uvijek dobro mjesto za odlaganje stvari, posebno igračaka.  Možete se poslužiti raznim plastičnim korpama koje ćete dekorisati u skladu sa temom sobe, a možete upotrijebiti i plastične kutije za alat koje su idealne za sortiranje sitnih igračaka. Ako imate neupotrebljene drvene ploče, možete sami napraviti kutije za odlaganje, ofarbati ih kako bi bile u tonu sobe.

Dodatni detalji

Sakupljanje: Sakupite najznačajnije predmete poput najdražih dječijih igračaka, obuće i suvenira i uklopite ih kao ukrase. Možete pregledati garažu i stare stvari na koje ste zaboravili, jer ćete sigurno naći interesantne predmete koji vam se uklapaju u dekor.

Prije nego što započnete ovaj kreativni projekat obavezno se posavjetujete sa vašim djetetom i saslušate njihove ideje. Iako će vam mnoge njihove ideje zvučati neizvodljivo ili preambiciozno za vaš  budžet, budite sigurni da će vam ovih 10 savjeta pomoći da im uz male modifikacije izađete u susret i obezbijedite kutak iz snova.

Izvor: kucastil.rs

Foto: Arhiva/Simpo

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: