Kako obojiti stare keramičke pločice

Imate stare, ružne keramičke pločice kojima biste željeli da unesete novi sjaj? Evo kako da to uradite sami!

Najprije dobro očistite pločicu sredstvom za čišćenje s blagim abrazivom. Osim što će vam ovo ukloniti svu nečistoću sa pločice, abraziv će djelovati na glatku površinu i smanjiti sjaj pločice.

Kad se uvjerite da je površina čista, trebate agresivnije prionuti na uklanjanja glatkog sjaja sa pločica. Najbolji način da to učinite je pomoću ručne kružne brusilicom. Koristite brusni papir granulacije 220. Brušenjem ćete ukloniti glatki sloj kao i tragove koji bi se mogli kasnije u toku bojenja pojaviti. Nakon što ste izbrusili sve površine, temeljno očistite svu prašinu koja je preostala od brušenja.

bojenje-plocica

Korišćenjem kvalitetnog i visoko adhezivnog temelja za boje napravite podlogu na koju ćete nanijeti boju. Nanesite temeljnu boju četkom kako bi obradili uglove, a kratkim valjkom nanosite na glatke površine. Ostavite da se temeljna boja osuši, prema uputstvu na kanti, a tada nanesite drugi sloj.

Kad se temelj osuši, uzmite novi brusni papir granulacije 220 i sasvim lagano pređite njime preko površine pločica. Ne treba ukloniti temelj, već samo izravnjati sve neravnine koje su eventualno preostale od nanošenja. Uvjerite se da je površina savršeno spremna za bojenje.

Na tako pripremljenu podlogu nanesite lateks boju na uljnoj bazi, u odabranom tonu i premažite polusjajnim ili sjajnim alkaidnim premazom.

Trebali bi imati razređivač za boju pri ruci kako bi očistili mrlje od boje i temelja, kao  i veću količinu zaštitnog papira za zaštitu ostalih površina.

Izvor: gradnja.rs

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: