Kako da sredite stan u suterenu

Ako ste sticajem okolnosti prinuđeni da živite u stanu u suterenu, ne treba da očajavate jer svaki prostor može da se bar donekle prilagodi i uljepša.

Ukoliko ste se odlučili da stan preuređujete, prvo na šta treba da obratite pažnju je da li postoji i kakve su hidro i termo izolacija. Nikako nemojte da počinjete fine radove u prostoru dok ne obezbijedite dobru izolaciju. Na taj način ćete spriječiti neprijatna iznenađenja u vidu pojave kondenzacije ili plesni na zidovima.

Da prostor termički zaštitite, zidove sa unutrašnje strane obložite tablama tvrdo presovane kamene vune, pa izolaciju prekrijte tablama gips kartona. Između termike i gipsa, neophodno je da se postavi sloj polietilenske folije koja će predstavljati parnu branu na ovako formiranom zidu.

Hidroizolacija podova i zidova se radi u odnosu na namjenu prostorije i danas se na tržištu može naći veliki broj kvalitetnih materijala.

Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je djelimično ukopana u teren, posle kvalitetne izolacije osnovni zadatak je osigurati što je moguće bolji dotok prirodne svjetlosti, pa pri izboru prozora treba potražiti one sa tanjim okvirima. Takođe, neophodno je obezbijediti dobru ventilaciju prostora, tako da treba birati prozore koji imaju mogućnost otvaranja na kip. Ovaj tip prozora, zbog pozicije suterenskih prostora (nisko uz ulicu), pokazao se kao važan sigurnosni element.

Da biste nadoknadili nedostatak dobrog pogleda iz suterenskog stana, predlažemo da u prostor unesete što je više moguće prirodnih elemenata, kao što su sobne biljke. Vodite računa o izboru biljaka – potrebno je da dobro podnose slabu osvijetljenost. Kao dobar trik, zidove možete obložiti foto tapetama sa motivima prirode.

Prozore je najbolje opremiti zastorima u vidu rolo zavesa svjetlijih tonova ili klasičnim zavjesama od tanjeg, prozračnog materijala, sa puno nabora kako bi stvorile interesantan efekat u odnosu na prirodno svijetlo.

Nedovoljna količina prirodne svjetlosti čest je problem u većini suterenskih stanova – raspored prostorija prilagodite količini svjetlosti, pa one prostorije u kojima najviše boravite smjestite u najsvjetliji dio stana.

Kao osnovne tonove u prostorima suterena, usled nedostatka prirodne svjetlosti, treba koristiti nijanse bijele boje, u kombinacijama sa drugim pastelnim tonovima koji će vizuelno utopliti i osvijetliti prostor. Prostor ovako neutralnog kolorita treba oživjeti ponekim detaljem u toplim, jarkim bojama poput crvene ili narandžaste.

Drvene podne obloge bilo koje boje će se vrlo lijepo uklopiti uz zidove u osnovnim tonovima. Pri postavljanju parketa obavezno povedite računa da ne zaboravite da primijenite neki od zaštitnih premaza protiv vlage.

Keramičke pločice se lijepe na adekvatno postavljen hidroizolacioni sloj sa specijalnim fugama koje štite od pojave buđi.

Unutrašnje obloge odaberite po vlastitoj želji i stilu, ali uvijek imajte u vidu da bi trebalo da izbjegavate tamne boje.

PODNA RASVJETA

Pored rasvjetnih tijela na plafonima i zidovima, kao i samostojećih i stonih lampi, interesantan efekat u prostoru može dati postavljanje podne rasvjete. Kako će zbog nedostatka prirodne svjetlosti biti potrebno da u nekim djelovima stana vještačko svijetlo bude upaljeno i tokom dana, predlažem upotrebu štedljivih sijalica.

Izvor: novosti.rs

 

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: