Izolujte svoj dom pravilno za predstojeće hladne dane! (VIDEO)

Osigurajte da vaš dom bude dobro izolovan kako biste uštedjeli nešto novca i održali svoj životni prostor komfornim za vas i vašu porodicu.

Ukoliko ste se pretnodnih 11 mjeseci pitali da li je vaš životni prostor dobro izolovan, odgovor ćete vjerovatno dobiti ove zime. Vrijeme je da ušuškate, utegnete i izolujete svoje ključne elemente kuće ili stana, radi ličnog komfora i nižih računa za grijanje i struju.

Pripremanje porodničnog gnijezda za predstojeće ledene mjesece, predstavlja građevinske „uradi sam“ projekte u najboljem izdanju, a oni se sastoje od dodavanja lajsni na vaša ulazna vrata, do restauracije prozorskog okna i mogu biti izvedeni od strane vlasnika sa bilo kojim nivoom zanatskih vještina, bez pretjerano rigoroznog redosljeda.

Održavajte svoje peći i ventilacione sisteme

Čistite filtere na svojim klima uređajima jednom mjesečno, posebno ukoliko koristite inverter uređaje koji su aktivni tokom zime. Ovo će povećati kvalitet vazduha i održavati vaše sisteme efikasnijim. Ventilacione sisteme i grejna tijela morate osloboditi bilo kakvih prepreka, tako da bi najbolje bilo da uklonite različite predmete sa njihvog puta, kako biste obezbijedili maksimalni protok vazduha u prostorijama. Održavajte svoje peći šporete i odžake na redovnom nivou kako ne biste imali poteškoća kada padne veliki snijeg i temperature odu u veliki minus.

Pristupite svojim zonama grijanja

Započnite svoje projekte u sobi koju najviše upotrebljavate, a ukoliko posjedujete drugi ili treći prostor koji grijete, zapamtite da oni ne moraju biti podjednako topli. Smanjite grijanje u prostorijama koje ne koristite konstantno, dok će zatvaranje vrata održati toplotu gdje god da vam je ona potrebna, umjesto da dozvoljava njeno širenje po djelovima koji se ne koriste.

Učinite svoj prostor svjetlijim

Unutrašnja rasvjeta igra veoma važnu ulogu tokom jeseni i zime. Osvijetlite dobro svoje prostorije, posebno one koje koristite tokom dana.

Zamijenite obične zavjese

Ovo možda predstavlja kontradiktornost prethodnom savjetu, ali kada posjedujete prilično lošu stolariju, nikada nećete zažaliti ukoliko smanjite nivo osvjetljenja investiranjem u celularne zastore, debele draperije ili žaluzine, koje mogu održavati toplotu unutra, a hladnoću van enterijera.

Izolujte svoja vrata

Postavite pragove, lajsne ili popunite sve fiksne praznine oko svojih vrata, stvarajući bolju izolaciju i onemogućujući zamjenu vazduha. Možete koristiti različite jastučiće od pjene i samoljepljive gume koje predstavljaju savršeno kratkotrajno ili dugoročno rješenje za izolaciju i popunjavanje praznina između poda i vrata ili dva prozorska krila.

Promijenite polomljena stakla ili dodajte sloj izolacije preko vaših prozora i vrata

Poboljšajte vrijednost neizolovanih vrata dodavanjem plastičnih panela, koji se postavljaju upotrebom trake duplih strana i fenom za kosu. Nemojte zaboraviti da ponovo dodate git svim olabavljenim oknima kojima je potrebno održavanje i promijenite sva polomljena stakla.

Izolujte svoj tavan

Ovaj potez zahtijeva malo više truda, ali i dalje može biti veoma lak „uradi sam“ projekat. Umetnite komade izolacije između svih podnih spojeva na vašem tavanu. Ukoliko se izolacija već tamo nalazi, dodajte drugi sloj po dužini svih nosećih elemenata u suprontom pravcu od onog u kom su spojevi postavljeni. Uvećajte zaštitu kako biste toplotu održavali u kući i daleko od praznog potkrovnog dijela, ukoliko ga ne koristite, naravno. Izolujte izložene cijevi u svom podrumu takođe, kako se njihova toplota ne bi rasipala prije nego što stigne u vaš životni prostor.

 

Izvor: mojenterijer.rs

 

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: