Dobar izbor osvjetljenja u kupatilu

Kada govorimo o osvjetljenju enterijera, kupatilima se najčešće pridaje najmanji značaj od svih prostorija u domu.

Osvjetljenje se planira i uklapa sa ostalim kupatilskim elementima, jer i ono je važan segment enterijera. Na kraju krajeva, u kupatilu nam počinje i završava se dan. Prilikom planiranja osvjetljenja kupatila, treba obratiti pažnju na pravilno pozicioniranje svjetlosnih izvora kod umivaonika, za potrebe tuširanja, brijanja, šminkanja..

Osvetljenje u kupatilu

Bez obzira da li se radi o prirodnoj ili vještačkoj svjetlosti, od nje će uveliko zavisiti izgled i atmosfera u prostoru. Pametno osvjetljavanje eliminiše tamne uglove, stvara ambijentalno osvjetljenje i nudi modernu i opuštajuću atmosferu kakva je upravo i potrebna u kupatilu.

Osvetljenje u kupatilu slika 8

Veliko i malo svijetlo – u kupatilu su oba prijeko potrebna. Malo svijetlo se postavlja uz ogledalo i može služiti kod sređivanja, šminkanja ili drugih aktivnosti. Pošto je malo svijetlo strogo fokusirano na malu površinu, ono u kupatilu kao cjelini može dati veoma lijep ambijentalni efekat tako da može poslužiti i tokom opuštajuće kupke u kadi.

Osvetljenje u kupatilu slika 10

Ne treba zaboraviti ogledala, ona takođe igraju veoma važnu ulogu u kreiranju ambijenta u kupatilu. Ne samo što predstavljaju važne estetske elemente, ogledala pojačavaju svjetlost u prostoru čak i do nekoliko puta.

 

Greška je koristiti halogenu rasvjetu u spuštenom plafonu, radi opšteg osvjetljenja prostora, a onda pozicionirati direktno iznad ogledala. Na ovaj način se stvaraju sjenke i svakodnevni rituali lične higijene čine težim. Ukoliko je ogledalo veliko, najbolje je postaviti zidnu svjetiljku iznad ogledala, linijsku, kako bi se svjetlost ravnomjerno rasporedila.

 

Plafoni se obično rejšavaju ili niskonaponskim halogenim sijalicama ili nekom centralno pozicioniranom plafonjerom. U svakom slučaju, nije na odmet pustiti mašti na volju i upotrijebiti neki efekat skrivenog svijetla, ukoliko je to moguće.

 

Pojava takozvanih Rgb dioda, koje imaju mogućnost promjene boje, sve je veći trend u dizajnu osvjetljenja, koji se učvrstio i iz razloga što naučnici i medicinski praktikanti proučavajući boje i raspoloženje ljudi, tvrde da postoji čvrsta veza između ova dva pojma tj. da boje utiču na emotivno raspoloženje ljudi i imaju terapeutski efekat.

 

Rasvjeta iznad kade ili tuš kabine doprinosi i odvojenosti ovog elementa od ostatka prostorije i njenoj posebnoj osvijetljenosti, te vodite računa da će ovaj dio biti posebno istaknut ako rasvjeta iznad njega postane glavni izvor svjetlosti.

Velika kupatila takođe mogu veoma elegantno izgledati ako im se pridruži rasvjeta, pogotovo zato što daju više prostora za različito eksperimentisanje u kome možete uživati.

Za nešto veće kvadrature od uobičajenih velikih kupatila predlog je svakako rasvjeta na plafonu u vidu zvjezdanog neba, koja kupatilo zaista može pretvoriti u kućnu oazu i učiniti da se osjećate drugačije svaki put kada uđete u ovu prostoriju.

 

Izvor: bravacasa.rs/luxlife.rs

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: