Zavirite u dom poznate glumice Ive Štrljić: Djevojački kutak na krovu Beograda (FOTO)

Baš tu, u srcu prestonice gdje je učila i svoje prve korake, uspješna glumica vodi svoj umjetnički život a svaki novi dan počinje uz kaficu i pogled na grad koji neizmjerno voli

foto: Luka ŠaracU jednoj od malih, ušuškanih ulica koje čuvaju i stvaraju duh starog Beograda, odrasla je a sada i samostalno živi glumica Iva Štrljić. S pogledom na prestoničke krovove, njen dom čuva brojne uspomene iz djetinjstva i ranih djevojčakih dana, a danas je stecište svih njenih polazaka i dolazaka iz profesije koja je čini srećnom. Ovdje počinje da se rađa svaka njena uloga, ovdje sanja i maša, ovdje odlučije o svojim budućim postupcima… U njenom stanu svaki kutak ima svoju namjenu, pa kad se kroči u njega pogled luta na sve strane.

-Nije važno šta primijetite kad uđete u moj dom, važno je šta osjetite. Sa prostorom u koji ulazimo isto je kao i sa poznanstvima u životu. Ono što se sigurno osjeća ovdje jesu duša, život, neka ušuškanost i toplina. Stanovi uvijek imaju karakter ljudi koji u njima žive i sigurna sam da je moj dom baš kao ja. Trudim se da bude prijatan i nježan. Stanujem u potkrovlju, a obožavam potkrovlja, sa divnim pogledom na beogradske krovove koje posmatram svakoga jutra uz prvu kafu i to je najjlepši začin za moj početak dana,“ opisuje glumica, koja se veoma rano osamostalila.

– Živim sama od svoje osamnaeste godine i dopada mi se što je to tako zato što sam na vreme izvježbala sve ono žto ozbiljan, odrastao, odgovoran život podrazumijeva. Nisam mrzovoljna osoba, ništa mi nije teško, sve prihvatam sa radošću pa tako i kućne poslove. Volim da kuvam i umijem sve da skuvam, međutim, pošto živim sama hranim se improvizovano dakle ko šta radi ja sjeckam salate, kada sređujem stan, onda to obavezno obavljam uz muziku da bih tu, ne toliko zabavnu radnju, učinila što zanimljivijom i što sličnijom fitnesu tako da obično toga dana ne odem u teretanu jer je zamijeni takozvani „tepih fitnes“ i to je sjajan način rekreacije.

Budim se veoma rano, uvijek sam u sedam uveliko u akciji, tako da je vjerovatno i to razlog što sve što hoću da postignem i obavim na vrijeme. Imam običaj da, na primjer, dok perem sudove ponavljam tekst za seriju ili predstavu koju pripremam, tako radim dva posla u isto vrijeme. Ključno je da sve što činite, pa i kućne poslove, posmatrate sa vedrinom, a ja ću uvijek u vedri i dobro raspoloženi omotač, upakovati sve u životu – priča Iva.

Iako je svaki kutak u stanu opremila onako kako njoj odgovara, jedan nesvjesno već decenijama, u njenom životu ima prednost.

-Omiljeni kutak u stanu su mi stepenice. Veoma ih volim. Podsjećaju me na djetinjstvo, uspomene, odrastanje. I kao djevojčica uvek sam najveći dio dana voljela da provodim na galeriji ili baš na tim stepenicama. Danas, uhvatim sebe kako sjednem na njih i odatle gledam televiziju, telefoniram ili nešto čitam,“ ističe umjetnica kojoj životni prostor često služi i kao radni.

Koliko god joj je za pisanje knjiga ili učenje novog teksta potreban mir, njoj gradska buka svojstvena za srce prestonice ne predstavlja problem.
– Uživam u gužvi i volim je, ona je život. Odrasla sam u samom centru i sve moje uspomene su tu, a ja uvijek volim da kažem, da su grad prije svega ljudi, sjećanja, ono što vam zagolica srce kada prođete nekom ulicom. Ja izuzetno volim Beograd, napisala sam tri knjige koje su posvećene upravo njemu, i mislim da mi je u tome najviše i pomogao baš taj neodoljivi šmek mog kraja. Srećna sam kada ujutru rano krenem u prodavnicu a oko mene se već osjeća brzina dana koji je pred nama. Volim kada čujem žamor, i obožavam sunce koje miluje beogradske fasade kao i sniježni Kališ i Kosančićev venac – kaže glumica.

Pitanje mnogih koje ide s njenom proslavom 40. rođendana gotovo ruku pod ruku, jeste kada će konačno stati na ludi kamen i započeti život udvoje.
– Iskreno, ne znam zašto je drugim ljudima toliko važna moja udaja. Ne znam šta ta činjenica da li se neko udao ili ne, govori o čovjeku i iz kog razloga je taj podatak okolini bitan. Uostalom, svako ima svoj način za sreću i oblikuje je onako kako njemu odgovara. Možete da se udate sjutra, možete za deset godina, ne morate nikad ako nećete, važno je samo da živite pošten život prema sebi i prema onome koga volite, kakvu god formu vaša ljubav imala. Mislim da je najveća snaga jedne žene upravo u njenoj nježnosti, krhkosti i mekoći. Inače, ja sam jedna prilično zatvorena osoba i nisam od onih žena koje će svoj život prepričavati po kafama zato što mislim da samo onaj čovjek koji ima poštovanja prema sopsvenoj intimi i koji je čuva, imaće poštovanja i prema tuđim tajnama. Zato, čak ni moji bliski prijatelji nemaju uvid u to šta se kada kod mene događa – odrečna je Iva, trenutno preokupirana novim poslovnim izazovima.

foto: Luka Šarac

Pored Nedeljnog popodneva koje vodi na Ženskoj TV u paru sa Vojom Nedeljkovićem, nedavno je završila i snimanje stranog filma „Undergods“ u kojem je oživjela lik Pegi. Posebno srećnom čini je uloga u seriji „Šifra Despot“ Radoša Bajića.

-Igram Marsu koja u svemu vidi priliku za novi biznis pa tako prvo radi u nevladinoj organizaciji, a potom se baca u estradne vode. Izuzetno je životopisan lik i baš se radujem svakom snimajućem danu. Oduševljena sam saradnjom sa Radošem. Zaista mi je zadovoljstvo što sam dio ekipe, i što sam dobila priliku da igram u jednoj toliko gledanoj seriji. On je vrhunski profesionalac koji brine o svim svojim saradnicima, njegovi savjeti su dragocjeni, što je jedna divna i značajna osobina,“ završava Iva.

Izvor: glossy.espreso.rs

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: