Uzmete kredit za dvosoban stan, banku od kamate častite jednosobnim

Za većinu crnogorskih građana koji nemaju „krov nad glavom“, jedini izlaz iz podstanarskog ropstva jesu stambeni krediti. No, podstanarsko ropstvo postaće bankarsko jer ćete u najboljem slučaju 20 godina svakog mjeseca otplaćivati rate za uzeti kredit. A onog dana kada budete plaćali posljednju ratu i kad napokon postanete slobodan čovjek morate znati i da ste upravo vi častili tu istu banku ni manje ni više nego jednosoban od 35 kvadrata.

Ilustracija

Kamatne stope u Crnoj Gori i dalje su veoma visoke. Pogotovo kamatne stope za stambene kredite.

U zavisnosti od banke, kamate se uglavnom kreću između 5,5 i 6 odsto.

Primjera radi, fiksna kamatna stopa za stambeni kredit u NLB banci je 5,99, u Societe Generale 5,49, a u CKB od 5 do 5,99 odsto. U Erste banci kamata varira od perioda otplate i iznosi od 4,5 do 6,25, a u Prvoj banci 7,99 odsto.

Da vas ne bi zamarali sa bankarskim izrazima, ilustrovaćemo na jednostavnom primjeru šta čeka jednu crnogorsku porodicu koja se odluči na podizanje kredita u nekoj od banaka koje posluju u našoj državi.

Ako ste uopšte u mogućnosti da podignete stambeni kredit, uz more dokumentacije koju morate priložiti, morate dogovoriti period otplate kredita koji se kreće od pet do 25 godina.

Za kredit od 50.000 eura, uzet po kamatnoj 5,5 odsto i period od 20 godina, banku ćete da častiti (po osnovu kamata) čak 32.500 eura. Tako je, vi kupujete dvosoban stan od 50 kvadrata, a banku častite jednosoban. Da dodamo da će vam rata za ovih 20 godina biti 343 eura.

Naravno, ovo sve pod uslovom da vam banka odobri kredit po kamatnoj stopi od 5,5 odsto.

Nažalost, u odnosu na evropske države, pa čak i zemlje regiona, kamate u Crnoj Goru su i dalje visoke.

Toga su svjesni i u bankama koje posluju u Crnoj Gori, pa je većina najavila da građani u 2018. godini mogu očekivati pad kamatnih stopa za stambene kredite.

Do tada, za mnoge, stambeni krediti će i dalje biti noća mora dugi niz godina.

N.D.L.
Izvor: Standard

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: