Uskoro stanovi za 36 raseljenih porodica u Herceg Novom

#HercegNovi #Stanovi #Ugroženi

herceg-novi-654622-768x556.jpg

Kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru, predviđeno je obezbjeđenje sredstava za stanove raseljenih lica koja spadaju u najranjivije kategorije, odnosno lica smještena u neformalnim kolektivnim centrima i ugrožena lica u privatnom smještaju.

U okviru ovog programa, u Herceg Novom, Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizuje projekat pod nazivom “MNE7 – Kupovina stanova za 36 socijalno ugroženih porodica”.

Kako su kazali Radiju Jadran u ovom Vladinom resoru, u Herceg Novom je 1998. godine izgrađeno i useljeno 32 stana, a u periodu od 2005. do 2017. godine 62 porodice su riješile stambeno pitanje kroz izgradnju kuća, ili dodjelu građevinskog materijala za rekonstrukciju postojećih objekata.

Picerija i restoran

Opština Herceg Novi je za Regionalni stambeni program najprije opredijelila 15 000m² zemljišta, ali nakon procjene ekspertskog tima CEB-a (Banke za razvoj Savjeta Evrope) predviđena lokacija nije zadovoljila kriterijume koji se traže projektom. Zbog toga se pristupilo iznalaženju drugih modaliteta za stambeno zbrinjavanje najugroženih kategorija u ovoj opštini, kao što je kupovina stanova.

Proces iznalaženje stanova je u toku, a javni poziv Ministarstva završen je u septembru 2017. godine.

Centru za socijalni rad pristiglo je 86 prijava na Javni poziv za dodjelu 36 stanova na korišćenje raseljenim i interno raseljenim, kao i bivšim raseljenim i interno raseljenim licima, sa statusom stranca u Crnoj Gori, koja borave u Opštini Herceg Novi.

“Nakon završenog javnog poziva u septembru 2017. godine, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je potpisalo ugovor sa CEB-om, nakon čega se pristupilo procesu selekcije korisnika koji je u toku. Prilikom odabira i selekcije korisnika Ministarstvo je dužno primjeniti Zakon o socijalnom stanovanju”, objašnjavaju kako su pravili selekciju iz ovog Vladinog resora.

Međutim, ne navode gdje se stanovi nalaze, pošto se radi o kupovini, koju će, za potrebe Regionalnog stambenog programa, sprovesti Direkcija za javne radove. Stanovi se mogu nalaziti na više lokacija, pa iz resornog Ministarstva nisu mogli da budu precizni.

Za ostalih 50 socijalno ugroženih porodica rješenja će se u budućnosti tražiti u zavisnosti od donatorskih sredstava koja budu opredijeljena za Crnu Goru.

Pojedini građani zamjeraju što postupak dodjele nije transparentan i riješava se u Podgorici, a nezavisno od adekvatne procjene na terenu u Herceg Novom.

Ove tvrdnje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja su demantovali, uz konstataciju da je postupak transparentan, da se javno i otvoreno sprovodi, a komisija je prilikom obilaska podnosioca zahtjeva utvrdila činjenično stanje na terenu.

Uloga Centra za socijalni rad Opštine Herceg Novi je samo prihvatanje dokumentacije kandidata, uz obavezu da je dostavi Ministarstvu. Komisija prilikom pregleda utvrđuje da li je dokumentacija potpuna ili nije.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: