U Nikšiću završeno 75 stanova za penzionere

#Nikšić #Penzioneri #Stanovi #VeselinGrbović unnamed-26-1.jpg

Nikšiću je završena gradnja zgrade sa 75 stanova za penzionere, vrijedna oko 1,8 miliona eura.

Zgrada, izgrađena u blizini Instituta crne metalurgije u Nikšiću, ima 60 jednosobnih stanova i 15 garsonjera, čiji metar kvadratni penzioneri plaćaju 310 eura.

FOTO: Milovan Danilović

Predsjednik nikšićke Opštine, Veselin Grbović, uručio je ključeve penzionerima i podsjetio da je začetnik ideje o gradnji stanova za penzionere bila raniji ministar rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević.

„Projekat su nastavili Opština, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), Udruženje penzionera i Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Rezultat zajedničkog rada je zgrada za penzionere koja je završena za manje od godinu, dok je druga već početa“, rekao je Grbović.

On je kazao da se ponosi takvim projektima, realizovanim i započetim za četiri godine za koje su svi obećani rokovi ispoštovani.

Prema riječima Grbovića, Opština je za gradnju zgrade obezbijedila lokaciju, oslobodila plaćanja komunalija za taj objekat, uradila projekat i pomagala organizaciju, čime je značajno smanjena cijena stanova.

Kovačević je saopštila da je ta stambena zgrada izgrađena uz veliku posvećenost lokalne uprave, sa Grbovićem na čelu, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO, uz dobru organizaciju penzionera.

„U tu zgradu će sa svojim porodicama zasluženo ući oni koji su tokom svog radnog vijeka pošteno radili i izgrađivali ovu državu. Obaveza je lokalne uprave i svih nas, bez obzira na kojim se funkcijama nalazimo, da uradimo sve da ljudi koji tokom radnog vijeka to nijesu uspjeli, dobiju krov nad glavom, makar u kasnim penzionerskim danima“, kazala je Kovačević.

Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja, Elmedin Rovčanin, ocijenio je da je riječ o izuzetno dobrom projektu i lijepo urađenoj stambenoj zgradi i najavio nastavak saradnje sa lokalnim upravama na aktivnostima koje imaju za cilj pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, posebno penzionerima.

FOTO: Milovan Danilović

Direktor Fonda PIO, Dušan Perović, rekao je da se u projektu vodilo računa o slaboj platežnoj moći penzionera, što najbolje potvrđuje cijena kvadrata od 310 eura, kao i načinu otplate kako bi riješili važno životno pitanje.

„To je jedna od aktivnosti koje Vlada, u saradnji sa lokalnom upravom, sprovodi u cilju rješavanja stambenog pitanja penzionera. U posljednje četiri godine oko 600 stanova u Crnoj Gori izgrađeno je za potrebe penzionera“, naveo je Perović.

On je podsjetio da je prošle sedmice postavljen kamen temeljac za zgradu sa 75 stanova za one koji tokom radnog vijeka nijesu dobili stan, nakon čijeg završetka, kako tvrdi, skoro da neće biti penzionera u Nikšiću bez krova nad glavom.

„Nastavljamo aktivnost koja se ne bi mogla realizovati u Nikšiću bez velike podrške Grbovića. Koliko se vodi računa o penzionerima pokazuje i činjenica da je u Podgorici izgrađeno 200 stanova, a u toku je gradnja još jedne zgrade sa 88 stanova“, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, u toku je i tender za gradnju 30 stanova na Cetinju, a pripremaju se i aktivnosti u drugim opštinama za takve projekte. On je naveo da se za te namjene izdvajaju značajna sredstva, uprkos visokom deficitu u penzionom sistemu.

„U posljednje četiri godine za stambenu izgradnju izdvojili smo više od osam miliona eura. Podršku penzionerima pružamo i kroz odmore i druga socijalna davanja, a takva politika nastaviće se i dalje, shodno opredjeljenju Vlade“, rekao je Perović.

Predsjednik Udruženja penzionera Nikšića, Ivan Krsmanović, naveo je da je stambena gradnja veoma važna za one koji nijesu tokom radnog vijeka uspjeli da dobiju krov nad glavom, iako su izdvajali značajna sredstva po tom pitanju u svojim kolektivima.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: