Stanove dobila 34 prosvjetna radnika u HN, do kraja godine i u DG i PG

#ProsvjetniRadnici #Stanovi

1111.jpg

Prosvjetni radnici u Herceg Novog, njih 34, danas su dobili ključeve stanova, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Ministar tog resora Damir Šehović zadovoljan je rješenjem stambenog pitanja za porodice 34 prosvjetna radnika, te je istakao da su Vlada i Ministarstvo u potpunosti posvećeni poboljšanju kvaliteta života prosvjetnih radnika, što se ogleda i u nedavno potpisanom Sporazumu sa Sindiktom prosvjete kojim će se do kraja 2019. godine za ove potrebe izdvojiti ukupno 1.8 miliona eura, što je 450.000 eura više nego ranije.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je održalo obećanje koje je dato Sindikatu, da nijedan prosvjetni radnik neće ostati bez posla nakon reforme obrazovnog sistema, a novim zakonskim rješenjima osnovan je i Fond za kvalitet i talente kroz koji će biti nagrađivani uspješni prosvjetni radnici.

“On je najavio da će do kraja 2017. godine biti dodijeljeni ključevi stanova prosvjetnim radnicima Danilovgrada i Podgorice, a u 2018. godini očekuje se dodjela još 177 stambenih jedinica u Budvi i Kotoru”, navodi se u saopštenju.

Šehović je istakao značaj saradnje lokalne samouprave sa Sindikatom prosvjete, Zadrugom i Ministarstvom, zahvalivši Opštini Herceg Novi na razumijevanju potreba zaposlenih u obrazovnom sistemu.

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević istakao je da je rješenje pitanja stanovanja prosvjetnih radnika u Herceg Novom trajalo deceniju i podijelio zadovoljstvo zbog konačnog rješenja ovog pitanja, kao i činjenice da je od 48 stambenih jedinica najmijenjenih za držvne službenike i namještenike, 34 pripalo upravo prosvjetnim radnicima.

Predsjednik Sindikata prosvjetnih radnika Zvonko Pavićević takođe je podsjetio je da Sindikat dugo pokušavao da realizuje projekat obezbijeđivanja stanova za prosvjetne radnike Herceg Novog, te da je konačno u tome uspio.

“On je rekao da Sindikat u saradnji sa Ministarstvom i Zadrugom „Solidarno“ u kontinuitetu radi na stvaranju boljih uslova života kolegama koji su zaposleni u prosvjeti, kao i da je primjer istrajnosti u toj namjeri upravo današnja dodjela stanova u Herceg Novom”, dodaje se u saopštenju.

Direktor Stambene zadruge „Solidarno“ Zoran Stanišić ponosan je zbog realizacije projekta, jer je ona zahtijevala dodatno angažovanje zadrugara zbog kompleksnosti projekta koji ne uključuje samo Ministarstvo, Zadrugu i Sindikat, već i Opštinu Herceg Novi, CKB, kao i Privredni sud i stečajnog upravnika DOOMBD,,INVEST’’ i prevazilaženje brojnih administrativnih prepreka.

“On je objasnio da je Solidarno uspjela da dogovori kupovinu stanova u Herceg Novom po povoljnim uslovima, po cijeni od 700 eura po metru²”, ističu iz Ministarstva.

Stambena zadruga „Solidarno“ je uz podršku Ministarstva prosvjete, a u saradnji sa Sindikatom prosvjete, od svog postanka do danas kroz kolektivnu gradnju izgradila 577 stambenih jedinica za prosvjetne radnike. U 2018. godini se očekuje izgradnja još 173 stambene jedinice, a najavljeni su dogovori sa opštinama Bar, Cetinje, Kolašin, Rožaje i Pljevlja, kako bi se i u ovim opštinama otpočelo sa rješavanjem stambenih pitanja.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: