Najveća građevina napravljena od stepenica (FOTO&VIDEO)

Thomas Heatherwick, osnivač i vlasnik studija „Heatherwick “ osmislio je ovaj nevjerovatan projekat

Ovaj centralni segmenat razvijen je posebno za njujorški Hudson Yards, multinamjenski šoping kompleks, smješten na Manhattanu. Studio Heatherwick angažovan je da kreira centralnu tačku novog „srca New Yorka“, koji važi za tehnološko čudo koje uklapa stil sa održivošću u sklopu parkova i javnih površina.

Građevinski projekat svoju inspiraciju duguje Indijanskim stepvels strukturama, drevnim tehnikama stepenaste gradnje koje mogu biti viđene u suvim predjelima, korišćene kako bi putem brojnih terasa ili stepeništa omogućile slivanje vode i punjenje bazena na dnu.

Heatherwick Studio je koristio ovaj sistem kao prezentaciju praktičnosti i mogućnosti kreiranja enterijernog ritma između korisnika, ali i zbog toga što su dizajneri željeli da  stvore strukturu u kojoj posjetioci mogu biti uključeni u istraživanje, dodir i osjećaj jedinstvenosti sa konstrukcijom.

Sa visinom od 46 metara, Vessel se sastoji od 154 međusobno povezanih segmenata stepeništa, koji se sastoje od nevjerovatnih 2.500 gazišta. Ova intrigantna pejzažna cirkulacija uklopljena je u gotovo spiralnom maniru, sa sučeljenim putevima koji posjeduju dužinu oko jedne milje.

Vessel građevina predstavlja vertikalno igralište koje je namijenjeno istraživanju, penjanju i eksperimentisanju, dok istovremeno pruža nevjerovatno vizuelno iskustvo svojim korisnicima.

Struktura je kreirana arhitektonskim okvirom od sirovog čelika, koji je u dispoziciji sa kompletom bakarnih ploča smještenih ispod nje. Konstrukcija nalik pčelinjem saću pruža pogled na Manhattan, rijeku Hadson i tornjeve Hudson Yards kompleksa razvijenog oko nje.

Izvor: dizajndoma.hr

 

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: