Najskuplje su nekretnine na moru, a najjeftinije u regionu?

#CijeneNekretnina #Region

Oni koji žele da pazare stan u zemljama okruženja najjeftinije će proći u Republici Srpskoj, gdje nekretninu mogu kupiti po mnogo nižim cijenama nego u FBiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Ukoliko se neko odluči za kupovinu stana u Hrvatskoj i Crnoj Gori, najviše novca treba izdvojiti za one u elitnim dijelovima Budve i Dubrovačke županije, gdje je za stan od 50 kvadrata potrebno i do 400.000 eura.

Kvadrat stana u Beogradu u prosjeku košta oko 2.000 eura, dok je u Banjaluci oko 800 eura kad je u pitanju starogradnja, odnosno 1.150 eura novogradnja.

U banjalučkoj agenciji za nekretnine „Senzor“, koja u ponudi ima stanove širom Srpske, istakli su da se cijena kvadrata starogradnje kreće od 300 eura u manjim opštinama do 550 E u većim centrima, osim u Banjaluci u kojoj je krov nad glavom mnogo skuplji.

– Što se tiče novih stanova, cijene po kvadratu su od 450 do 700 eura, ne računajući Banjaluku, gdje je prosječna cijena 1.150 eura – rekli su u ovoj agenciji.

Cijene stanova u Sarajevu su znatno više nego u Banjaluci. Prema riječima tamošnjih agenata za promet nekretnina cijena starih stanova na području FBiH je gotovo ista kao cijena novih na području RS. Prilično veliku razliku u cijeni pravdaju većim interesovanjem arapskih investitora.

Predsjednica Udruženja učesnika u prometu nekretnina Privredne komore FBiH Naida Ćerimagić je istakla da se cijene starih stanova kreću od 500 do 1.500, dok su novi od 950 do 2.100 eura.

Dodala je da je prosječna cijena starog stana u Sarajevu 1.100 eura, za 750 E manja u odnosu na novogradnju.

– Cijene zemljišta, kuća i stanova su u odnosu na prošlu godinu u pojedinim dijelovima Sarajeva skočile za oko 100 eura po kvadratnom metru – kazala je Ćerimagićeva.

Cijene stanova u Sarajevu, za nijansu se razlikuju od onih u Srbiji, gdje kvadrat košta od 500, pa do 5.000 E na ekskluzivnim lokacijama poput beogradskog Dedinja.

– Kvadrat stana u starijoj gradnji u Beogradu može se kupiti u prosjeku za 1.750 E, dok je za novogradnju potrebno izdvojiti i do 2.500 eura – kazali su u jednoj beogradskoj agenciji za nekretnine.

Za kvadrat novog stana na sjeveru Crne Gore potrebno je izdvojiti od 700 do 1.500 E, dok su na primorju cijene i do sedam puta više.

– Stari stanovi na području Crne Gore su nešto jeftiniji – kazala je agent za nekretnine iz Podgorice Danojla Milošević.

Slična situacija je u Hrvatskoj. Prema riječima agenta za prodaju nekretnina u Zagrebu Sabine Džinić za novi stan u užem centru grada potrebno je izdvojiti i do 4.000 eura.

– U nešto udaljenijem zagrebačkom naselju kvadrat nekretnine može se naći i za 2.000 E, gdje je starogradnja gotovo upola jeftinija – kazala je Džinićeva.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da su u Srpskoj stanovi najjeftiniji zbog slabe kupovne moći stanovnika.

Izvor: Glas Srpske

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: