MONSTAT: Cijena kvadrata nije kvartalni prosjek

#Monstat #Reagovanje #Stanovi

multimedia_foto_2016_05_25_stanov13.jpg

Zavod za statistiku Monstat reogovao je na tekst Dnevnih novina pod naslovom “Prosječna cijena kvadrata u novogradnji u prošloj godini bila 1.124 eura”, objavljenog 21. februara na stranama Ekonomije, a kojeg je prenio CdM.

<<<Jedan stan u Podgorici košta kao dva u Nikšiću<<<

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

U navedenom tekstu stoji da “prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori prošle godine je iznosila 1.124 eura, najskuplji kvadrat prodavao se u Budvi za 1.283, a najjeftiniji u Nikšiću za 550 eura, pokazuju preliminarni podaci Monstata.”

Zavod za statistiku nije objavio podatke o prosječnoj cijeni kvadratnog metra stana u novogradnji za 2017. godinu. Istraživanje o cijenama stanova u novogradnji se sprovodi i publikuje kvartalno i godišnje. Godišnjim planom zvanične statistike za 2018. godinu (“Sl. list Crne Gore”, br. 3/18) i Kalendarom objavljivanja statističkih podataka za 2018. godinu, godišnje saopštenje “Cijene stanova u novogradnji za 2017. godinu” publikuje se 23.2.2018. godine.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji ne predstavlja prosti prosjek cijena četiri kvartala u posmatranoj godini, kako je u pomenutom tekstu interpretirano, već se obračunava po posebnoj metodi.

Godišnja prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji zavisi od broja, površine i cijene prodatih stanova po opštinama i kvartalima i njihovog učešća u ukupnom broju i vrijednosti stanova u novogradnji.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: