Mugoša pod istragom: Sporan prenos zemljišta na Carine

#MiomirMugoša #MugošaCarineAfera

mugoša-e1448095518686.jpeg

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša naredbom za sprovođenje istrage tereti se da je u slučaju „Carine“ oštetio kasu države za skoro sedam miliona eura.

Mugoša je u tom slučaju jedini osumnjičeni, a istraga protiv bivšeg gradonačelnika pokrenuta je nakon što su vještaci napravili procjenu štete koja je nastala 2007. godine, u poslu koji je sklopila opština sa kompanijom „Carine“, čiji je vlasnik Čedomir Popović.

Mugoši se stavlja na teret da je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovođenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju Carine. Na kompaniju Carine prepisane su dvije parcele od 8.000 i 7.000 metara kvadratnih, uz novčanu nadoknadu od 165 eura po metru kvadratnom, iako se prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije mogao izvršiti neposrednom pogodbom. Prema stavu istražitelja, procedura je nalagala javni poziv kroz postupak javnog nadmetanja koji je regulisan uredbom Vlade.

Takođe, cijena od 165 eura po metru kvadratnom nije utvrđena kroz postupak procjene. Specijalno državno tužilaštvo je više mjeseci provjeravalo ugovore iz 2007. godine između opštine i firme Carine.

Podsjećamo, 2010. godine Osnovni sud u Podgorici poništio je ugovor opštine i kompanije Carine o prodaji opštinskog zemljišta iz 2007. godine. Na javnoj licitaciji ponuđeno je više od 13 miliona eura za zemljište, ali je posebnom pogodbom kupca i prodavca prodato za dva i po miliona.

Nakon toga uslijedila je odluka Vrhovnog suda kojom je naloženo da Carine vrate zemljište od 15.205 kvadrata, a glavni grad kompaniji Carine 2.508.825 eura, koliko je plaćeno sporno zemljište.

Nakon što je zemljište vraćeno u vlasništvo glavnog grada, Mugoša je krajem 2011. godine donio odluku o ponovnom prenosu zemljišta na Carine i to po cijeni od 165 eura za kvadratni metar (ukupno dva i po miliona) – kao i 2007. godine, kada su prvi put sklopljeni sporni ugovori.

Nevladina organizacija MANS je 17. oktobra 2007. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijela prvu krivičnu prijavu protiv Mugoše i direktora Direkcije za imovinu Dragana Đukića,zbog sumnje da su u postupku prenosa prava opštinskog zamljišta na kompaniju Carine zloupotrijebili položaj i oštetili budžet glavnog grada za milionske iznose.

Ta prijava je godinu kasnije odbačena, a predmet je zapečaćen. Ipak, taj slučaj je ponovo otvoren u novembru 2015. godine po prijavi Zdenke Popović, poslanice Demokrata.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Izvor: Bankar.me

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: