Trend u enterijerima: sukulenti

#Trend #Enterijeri #Sukulenti

Ako ste ljubitelj enterijera, na Instagramu i Pinterestu ste sigurno uočili saksije sa agavama /kaktusima koje se savršeno uklapaju u aktuelni minimalistički ili eklektički stil uređenja. U pitanju su sukulenti.

Sukulenti su biljke mesnatog lišća koje imaju sposobnost skladištenja vode što ih čini gotovo neuništivima. Lako će podnijeti svako vaše odsustvo od kuće, nepažnju I zaboravnost a biće im jednako lijepo i na balkonu i na radnom stolu. Dakle, ukoliko vam je uvenulo sve čega ste se dohvatili, sukulenti su pravo rješenje za vas.

Ove biljke kojima se u narodu pripisuju i ljekovita svojstva (sjetite se čuvarkuće i aloja vere) brzo rastu I razmnožavaju se pa im je potrebno dovoljno mjesta odnosno zemlje. Predivno izgleda kada u veliku saksiju posadite više vrsta sukulenata i nećete pogriješti koje god vrste kombinujete – sve se savršeno međusobno uklapaju. Drugo pravilo se odnosi na pretjerano zalivanje koje može biti pogubno za njih. Ali I tada mogu preživjeti ! Ako je korijen samo natruo, dovoljno je odrezati trule viškove i staviti u suvu zemlju. Imajte na umu da ove biljke vole da ih zaboravite.

Mnogi dizajneri enterijera smatraju da bockavi sukulenti – kaktusi imaju najbolju primjenu u modernim stanovima gdje se traže ravne linije i onda takve biljke “izvlače” cjelokupni prostor. Njihova dekorativnost potiče i iz činjenice da djeluju kao neke skulputre u kući što je oštro oko blogera I fotografa I te kako primijetilo.

Ukoliko ste poklonik Feng Shui filozofije, biće vam zanimljiva Krasulja odnosno drvo novca. U Japanu, odakle potiče, toliko vjeruju u njenu djelotvornost da se jedno drvo prenosi s koljena na koljeno poput kakve dragocjenosti. Da, i krasulja je sukulent što znači da je dekorativna I zahvalna za održavanje.

Motivi sukulenata su popularni i na majicama, šoljama za kafu, posteljini, lampama, (pa čak I tetovažama! )pa ako ste zakleti neprijatelj držanja biljki u kući, prostor možete osvježiti I nekom dekorativnom sitnicom sa motivom kaktusa.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: