Tapete – udahnite prostoru novu energiju

#Tapete #KvadratMagazin 

Nevjerovatno je koliko možete osvježiti prostor sa jednom rolnom tapeta i par dobrih trikova u rukavu.

Ukoliko ste podstanar ili iznajmljujete studentsku sobu, tapete su odlična ideja da privremeni dom učinite svojim prijatnim kutkom.

Dok postavljanje tapeta nije baš tako jednostavno kao što vam se može učiniti gledajući DIY klipove na internetu (i savjetujemo vam da uposlite pravog majstora za ovaj poduhvat !), odabir dezena tapete, zida na koji ćete je postaviti kao i neke zanimljive a efektne kombinacije možete osmisliti sami. Mi vam donosimo top 5 ideja koje su nas oborile s nogu.

  1. Pruge – Stara, dobra optička varka koja je lako primjenljiva i u enterijeru. U zavisnosti od toga da li želite da prostor djeluje  širi ili visočiji, birajte horizontalne ili vertikalne pruge. Za ušuškanu atmosferu, odlučite se za neutralne, pastelne boje. Za ljubitelje mediteranskog stila, mornarske pruge nikad ne izlaze iz mode. Za potpuni morski ugođaj probajte ih na žutoj pozadini.  Za bijele enterijere odaberite šarene prugice koje će prostor učiniti manje “sterilnim”. Crno bijele pruge za eleganciju a za prostore kojima nedostaje energije i živosti tu su raznobojne pruge različite debljine. Boju odnosno  kombinaciju pruga birajte prema atmosferi koju želite da kreirate i sopstvenom osjećaju.

2. Kombinacija dva dezena tapeta za prostore koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sigurno ste čuli za luckasti, pomalo hipi stil uređenja – eclectic koji je zaludio kreativce širom svijeta. Eklektični enterijeri pršte od enegrije, beskrajno su šarmantni i kapriciozni pa čuveni Skandinavski stil djeluje pomalo bezlično ako bi ih uporedili. Fora u eklektici je spajanje nespojivog  što naizgled djeluje lako a ustvari je više od igre – neiskusni lako skliznu u kič. Probajte cvjetni, starinski  dezen tapeta u kombinaciji sa crno – bijelim prugicama.

3. Tapete na namještaju umjesto na zidovima su prilika i da se zakamuflira dotrajalost naročito ukoliko ste imali sreću da naslijedite neki kvalitetan, stari primjerak  koji je za vas više od običnog komada namještaja. Cvjetne tapete u unutrašnjosti kredenca ili fijoka za francuski šik, tapete sa geometrijskim dezenom na stočićima za kafu za nešto moderniji izgled, tufnice na policama ili ormarima, itd. Mogućnosti su brojne a odabrani dezen kombinujte sa jastucima, tepihom ili zavjesama.

4.Tapete za vizuelno odvajanje / isticanje dijela prostorije. U eri open space koncepta gradnje stanova, vjerovatno ste ostali uskraćeni za odvojenu kuhinju od trpezarije na primjer ili jednostavno nemate dovoljno kvadrata za radnu sobu. Uokvirite neki upečatljiv dezen tapete kako bi željeni dio prostora djelovao kao zasebna prostorija. Uramljene tapete mogu biti i poput velikih slika zidovima a ovaj trend sve je više obuzeo ljubitelje enterijera na društvenim mrežama.

5. Tapete na plafonima umjesto na zidovima. Oslikavanje plafona je od davnina poznato i veoma cijenjeno.  Prostoru daje dozu glamura, ali ima i svoju praktičnu stranu; Ukoliko živite u potkrovlju ovo je šarmantan način da se izborite sa kosinama – zašarenite ih tapetama, dajte im umjetničku notu i one će izgledati kao ukras. Ipak, visoki plafoni kakve srećemo u starogradnji su stvoreni za ukrašavanje. Kada je riječ o spavaćim sobama, zanimljivi su motivi neba; oblaka, kosmosa, horoskopskih znakova, mandala, itd., dok u dnevnim treba koristiti nešto svedenije ali efektne dezene koji će se uklopiti u ostatak enterijera ali i natjerati posjetitelje da dignu pogled gore.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: