Paravani umjesto pregradnih zidova

#kvadratMagazin #paravani

Pregrađivanje prostora zidovima često vuče sa sobom složenije radove pa se sve više ljudi odlučuje za jednostavno postavljanje panela.

Ovaj pomalo zaboravljeni element koji je nekada bio neizostavni dio enterijera, pruža prostoru diskreciju I eleganciju ali igra I značajnu dekorativnu ulogu. Paravani klasične forme koji su se nekada koristili (naročito u Japanu) više nisu u modi te su ih zamijenila prava umjetnička djela.

Mogu biti izrađeni od metala, drveta, stakla, plastike, pruća / trske itd., a u zavisnosti od željene količine privatnosti, paravani mogu biti puni ili transparentni. Paravan je praktično rješenje ukoliko želite razdvojiti boravišni od radnog prostora, spavaću sobu od dnevnog boravka, kuhinju od trpezarije ili jednostavno želite preurediti životni prostor bez obzira na kvadratutu prostorija. Ukoliko nemate hodnik u stanu već sa ulaznih vrata gledate pravo u dnevnu sobu, paravani su funkcionačlno rješenje pomoću kojeg ćete vizuelno dobiti predsoblje ali I prostor za odlaganje stvari.

Evo nekoliko zanimljivih prijedloga:

Paravan od drveta

Poznato je da drvo unosi topinu u dom, a paravan može biti od punog drveta ili drvenih letvica u zavisnosti od toga da li želite potpunu separaciju ili stvaranje providnog zida čime prostor zadržava prozračnost. Česta je upotreba ovakvih paravana kao štitnika od sunca ili neželjenih pogleda na terasama ali su u poslednje vrijeme našli svoju primjenu i u zatvorenom prostoru. Posebno su se izdvojili rezbareni drveni paravani.

Paravan – polica

Polica koja je istovremeno I paravan savršeno se uklapa u prostor. Kako bi dodatno dobili na funkcionalnosti, možete napraviti I fioke za odlaganje stvari naročito ukoliko se odlučite da paravan smjestite u hodnik.

Paravan od trske / bambusa

Ovaj paravan unosi atmosferu egzotike u dom a ukoliko vam se uklapa u ostatak enterijera, sjajna je prilika da sitnim promjenama osvježite prostor. Ova vrsta materijala je poslednjih godina najpopularnija kada je riječ o paravanima, lako je prenosiv a kada vam dosadi možete ga jednostavno sklopiti I smjestiti u ostavu.

Paravani od stakla

Paravni od visokokvalitetnog stakla čine prostorije svijetim, prostranim a ujedno štite od jakog sunčevog svijetla stvarajući ugodnu atmosferu. Ukoliko želite zadržati koncept otvorenog prostora u domu ali I vizuelno odvojiti prostorije, staklo je pravo rješenje za vas. Elegantno, moderno, sofisticirano, staklo ne opterećuje prostor u vizuelnom smislu a možete birati između mat, providnog, farbanog, u boji ili sa šarama.

Paravan od kovanog gvožđa

Za notu rustičnosti ali i otmenosti, paravani od kovanog gvožđa elegantno razdvajaju željeni prostor. Ipak, ne treba pretjerivati sa veličinom panela (naročito u manjim stanovima) kako bi se izbjegao efekat kiča. Lijepo se slažu sa drvenim gredama i  okvirima kao i sa crvenom bojom zidova I namještaja.

Želite i vi da pišete za Crnu Goru? Javite nam se!

Napišite komentar

Vaš komentar:
Vaše ime: